Дланка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дланка
Двете страни на десната дланка кај човекот
Рентгентска снимка на човечка дланка
Податоци
Венаdorsal venous network of hand
живецUlnar, median, radial nerves
Назнаки
ЛатинскиManus
MeSHA01.378.800.667
TAA01.1.00.025
FMAFMA:9712
Tupaia javanica, Homo sapiens

Дланката (латински: manus, мн. manūs) е телесен орган која е дел од горните екстремитети. Дланките се составени од по пет прсти и се наоѓаат веднаш под подлактицата. Дланките се главните органи за физичка манипулација со околината кои се користат за големи и мали моторни вештини. Прстите од дланките содржат голем број нерви, што пак реагира со големо чувство на допир. Како и останатите симетрични органи, така и рацете се контролирани од спротивните мозочни полутопки.

Скелет[уреди | уреди извор]

Скелетот на шаката е составен од 27 коски поделени во три групи:

 • коски на коренот на шаката
 • коски на докпоренот и
 • коски на прстите од шаката.

На скелетот се разликуваат две страни: предна или дланска (facies palmaris) и задна страна (facies dorsalis).

Корен на дланката (ossa carpi)[уреди | уреди извор]

Коренот (carpus) се состои од осум коски распоредени во два реда. Одејќи од палецот кон малиот прст во горниот ред се наоѓаат следните коски: чунеста, полумесечеста,триаглеста и грашковидна коска. Долниот ред е составен од трапезна коска, трапезоидна коска, главеста коска и кукеста коска.

Подкорен на дланката (ossa metacarpalia)[уреди | уреди извор]

Претставуваат пет долги коски означени со редни броеви идејќи од палецот кон малиот прст.Тие ги спојуваат карпалните коски со коските од прстите. На сите метакарпални коски се разликуваат тело и два краја. Горните краеви се зглобуваат со долниот ред од карпалните коски, а долните краеви се зглобуваат со првите коски од прстите.

Прсти (ossa digitorum manus)[уреди | уреди извор]

Коските на прстите се наречени фаланги на број 14 и претставуваат долги коски. Секој прст со исклучок на палецот е составен од три коски-членчиња (phalanges), а палецот од две. На секоја фаланга се разликува тело и два краја. Горните и средните фаланги на двата краја имаат зглобни површини, а долните фаланги на долните краеви се рапави.

Болести и неправилности на раце[уреди | уреди извор]

Дланката како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

 • „Двете дланки“ — песна на македонскиот поет Васил Куноски.[3]
 • „Рајот на твоите дланки“ (англиски: Heaven Of Your Hands) — песна на американската рок-група American Music Club од 1989 година.[4]
 • „Плескај со дланките“ (англиски: Clap Hands) — песна на американскиот музичар Том Вејтс (Tom Waits) од 1985 година.[5]
 • „Човечки дланки“ (англиски: Human Hands) — песна на британскиот рок-музичар Елвис Костело (Elvis Costello) од 1982 година.[6]
 • „Терминатор Х зборува со неговите дланки“ (англиски: Terminator X Speaks With His Hands) — песна на американската рап-група Паблик енеми (Public Enemy) од 1987 година.[7]
 • „Дланката што ја ниша лулката“ (англиски: The Hand That Rocks The Cradle) — песна на британската рок-група Смитс (The Smiths) од 1984 година.[8]
 • „Дланка во ракавица“ (англиски: Hand In Glove) — песна на Смитс (The Smiths) од 1984 година.[8]
 • „Дланката на Хари“ (англиски: Harry's Hand) — песна на британската панк-рок група Тој долс (The Toy Dolls).[9]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Three-armed boy to have surgery“. BBC News. 2006-05-31. Посетено на 2007-12-24.
 2. „Polydactyly and Syndactyly“. Milton S. Hershey Medical Center, Pennsylvania State University. Архивирано од изворникот на 2010-03-07. Посетено на 2007-12-24.
 3. Васил Куноски, Песни. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 59.
 4. DISCOGS, American Music Club ‎– United Kingdom (пристапено на 15.4.2021)
 5. DISCOGS, Tom Waits ‎– Rain Dogs (пристапено на 20.7.2019)
 6. DISCOGS, Elvis Costello And The Attractions* – Imperial Bedroom (пристапено на 13.5.2022)
 7. DISCOGS, Public Enemy ‎– Yo! Bum Rush The Show (пристапено на 23.8.2019)
 8. 8,0 8,1 DISCOGS, The Smiths ‎– The Smiths (пристапено на 9.7.2019)
 9. Toy Dolls – We're Mad! (The Anthology) (пристапено на 26.12.2023)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]