Клинести коски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Клинести коски
Црвена=медијална; жолта=средна; зелена=странична
Клинести коски од лево стапало
Податоци
Назнаки
Латинскиos cuneiformis
pl. ossa cuneiformia
FMAFMA:24517

Во човечкото стапало има три клинести („клиновидни“) коски:

 • првата или медијална клинеста коска
 • втората или средна клинеста коска
 • третата или странична клинеста коска

Тие се наоѓаат помеѓу навикуларната коска и првата, втората и третата метатарзална коска и се медијални на коцката коска.[1]

Структура[уреди | уреди извор]

Постојат три клинести коски:

 1. Медијалната клинеста коска (исто така познат како прва клинеста коска) е најголемата од клинестите коски. Се наоѓа на медијалната страна на стапалото, пред навикуларната коска и зад основата на првата метатарзала. Странично кон него е средната клинеста коска. Се артикулира со четири коски: навикуларната, втората клинеста коска и првата и втората метатарзала. Тибијалис предниот и фибуларис долгиот мускул се вметнува на медијалната клинеста коска.[2]
 2. Средна клинеста коска (втора клинеста коска) е обликувана како клин, а тенкиот крај е насочен надолу. Средната клинеста коска се наоѓа помеѓу другите две клинести коски (средна и латерална клинеста коска) и се артикулира со навикуларната постериорно, втората метатарзална предна и со другите клинести коски од двете страни.
 3. Странична клинеста коска (исто така познат како трета клинеста коска или надворешна клинеста коска) со средна големина помеѓу другите две клинести коски, исто така е во облик на клин, а основата е најгорната. Го зазема средиштето на предниот ред на тарзалните коски, помеѓу средната клинеста коска медијално, коцкастата коска странично, навикуларното задно и третото метатарзало напред. Задниот тибијалис се вметнува на медијалната клинеста коска, додека мускулот флексор халукис бревис потекнува од него.[2]

Мускулни додатоци[уреди | уреди извор]

Мускули Насока Спој со
Преден тибијалис Вметнување Медијална клинеста коска
Долг фибуларис Вметнување Медијална клинеста коска
ЗаденТибијалис Вметнување Медијална клинеста коска
Флексор халукис бревис Потекло Странична клинеста коска

Повреди[уреди | уреди извор]

 • Лисфранкова фрактура – во која еден или сите метатарзали се поместени од стапалните коски.[3]
 • Фрактура на клинеста коска - Поради лигаментозната поддршка на средното стапало, изолираните фрактури на клинестите коски се ретки.[4]

Дополнителни слики[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Bojsen-Møller, Finn; Simonsen, Erik B.; Tranum-Jensen, Jørgen (2001). Bevægeapparatets anatomi [Anatomy of the Locomotive Apparatus] (дански) (12th. изд.). стр. 245. ISBN 978-87-628-0307-7.
 2. 2,0 2,1 Bojsen-Møller, Finn; Simonsen, Erik B.; Tranum-Jensen, Jørgen (2001). Bevægeapparatets anatomi [Anatomy of the Locomotive Apparatus] (дански) (12th. изд.). стр. 364–367. ISBN 978-87-628-0307-7.
 3. TheFreeDictionary > Lisfranc's fracture Citing: Mosby's Medical Dictionary, 8th edition. 2009
 4. Mabry LM, Patti TN, Ross MD, Bleakley CM, Gisselman AS (јули 2021). „Isolated Medial Cuneiform Fractures: A Systematic Search and Qualitative Analysis of Case Studies“. J Am Podiatr Med Assoc. 111 (4): 1–9. doi:10.7547/20-047. PMID 34478529 Проверете ја вредноста |pmid= (help).CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)