Непчена коска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Непчена коска
Gray996.png
Трајни заби на горната вилица, (хоризонтален дел од непчената коска видлив на дното.)
Gray194.png
Бочна страна од черепот, (непчената коска е означена во долниот дел, лево.)
Податоци
Назнаки
ЛатинскиOs palatinum
MeSHA02.835.232.781.324.502.660
TAA02.1.13.001
FMAFMA:52746

Непчената коска (латински: os palatinum) е парна коска сместена зад максилата.

Делови[уреди | уреди извор]

На непчената коска се разликуваат:

  • Вертикална плочка (латински: lamina pependicularis) е сместена меѓу телото на максилата и крилестиот израсток од сфеноидалната коска. Таа учествува во градбата на латералниот ѕид од носната празнина.
  • Водорамна плочка (латински: lamina horizontalis) се наоѓа зад непцевиот израсток од максилата и влегува во состав на коскеното непце градејќи ја неговата задна третина.

Зглобови[уреди | уреди извор]

Непчената коска се зглобува со коските на черепот кои се наоѓаат на задниот дел од носната шуплина помеѓу максилата и сфеноидалниот израсток. Учествува во градбата на три шуплини: латералниот ѕид на носната шуплина, покривот на устата , подот на орбитата така што формира инфериорна пукнатина.

Кај животните[уреди | уреди извор]

Кај рибите непчената коска се состои од плоча која лежи на внатрешниот раб од максилата. Непчени коски може да се сретнат и кај некои водоземци и жаби. Кај птиците непчените коски се одвоени од задниот дел од горната вилица.

Галерија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]