Прејди на содржината

Палец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кренат палец

Палец — еден од петте прсти на раката или стапалото на цицач (за живи суштества, освен цицачи, на пр. кокошки и имаат пет прсти, не ги разликуваме имињата на нивните прсти). Палецот се состои од три коски. Коските на палецот се поместуваат од мускулите, односно. тетивите. Два нерви минуваат низ палецот. Еден од нив ни служи за осет, а другиот за поместување на палецот. Овие нерви во палецот поминуваат од страните. [1] Палецот е важен прст на раката, него човекот најмногу го користи.

Гестови[уреди | уреди извор]

Стегната шака со палецот свртен нагоре значи нешто позитивно, со што се согласуваме. Датира од римското време, од времето на гладијаторите. На поразаниот гладијатор, со овој гест царот му го поклонувал животот.

Истиот гест со палецот надолу значел смрт.

Движењето, каде со стисната шака и испакнат палец, со вртење на раката и движење на палецот на овој начин нагоре и надолу, значи „не можам да одлучам“.

Единица мерка[уреди | уреди извор]

Палецот се користел како единица мерка, одговара на еден инч.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Марија Михаљ, Даница Обрадовић (2000). Општа анатомија. Нови Сад. ISBN 978-86-489-0276-4.