Сетилен систем

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Сетилниот систем е составен од пет сетила:

  • око(сетило за вид)се состои од три дела и тоа: оптички дел, дел за промање дразби и помошен апарат
  • уво(сетило за слух)
  • нос(сетило за мирис)
  • кожа(сетило за допир, топло, ладно, болка)
  • јазик(сетило за вкус)