Прејди на содржината

Каротидно тело

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сиво1186

Каротидното тело е мал грозд од хеморецептори наречени барорецептори и потпорни клетки сместени близу разгранувањето на каротидната артерија. Тоа ја одредува промената на крвниот притисок и составот на артериската крв, вклучувајќи го и делумниот притисок на кислородот и јаглеродниот диоксид и е исто така осетливо на промени на pH и на температурата. Хеморецепторите одговорни за детекцијата на промените во крвните гасови се наречени гломусни клетки.

Заболувања[уреди | уреди извор]

Параганглиомата е тумор кој може да го зафати и каротидното тело.