Пореметување на очните капаци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Пореметувањето на очните капаци е вродена аномалија.

Очен капак
Eye makeup.jpg
Горен и долен очен капак
Податоци
Артерија lacrimal, superior palpebral, inferior palpebral
живец горен: infratrochlear, supratrochlear, supraorbital, lacrimal
долен: infratrochlear, гранки од infraorbital
Назнаки
Латински Palpebra
(palpebra inferior, palpebra superior)
MeSH капаци A01.456.505.420.504

Пореметување на очните капаци[уреди | уреди извор]

Пореметувањето на очните капаци е вродена аномалија.Пореметување на очните капаци:

 • епикантусот
 • блефарофимозата
 • анкилоблефаронот.
 1. Епикантус (Epicanthus)- e вродена аномалија, која се појавува обострано, во вид на вертикални кожни набори кои ги покриваат внатрешните агли на птворот на капакот. Уште се нарекува и монголски набор, заради карактеристичната појава кај жолтата раса.
  Лекувањето е хируршко!
 2. Блефарофимоза (Blepharophimoza)- Претставува состојба кај која отворот на капакот хоризонтално е скратен. Се јавува како вродена аномалија или стекната кај постари индивидуи кај кои преку надворешниот агол на отворот од капакот се нависнала кожа поради изгубената еластичност. Меѓутоа во овој случај, отворот на капакот е само привидно скратен во хоризонтален правец, и ако со прст ја повлечеме кожата на капакот хоризонтално во темпоралниот правец ке приметиме дека има rima palpebralis е со нормална должина.
 3. Aнкилоблефарон (Anikyloblepharon)- e потполно или делумно срастување на ивиците на горниот и долниот капак. Ваквото сраснување може да се случи и после сраснати предизвикани лузни од повреди, изгореници и сл.

Деформитети на очните капаци[уреди | уреди извор]

Деформитети на очните капаци:

 • Птозис
 • Ентропион
 • Ектропион
 • Блефароспазам
 • Едем на клетките
 • Екцем
 1. Птозис(Ptosys)- претставува спуштеност на горниот капак заради ослабената функција на активното подигање на капакот.
 2. Eнтропин(Entropium)- е завртување на работ на очниот капак спрема очното јаболко, така што трепките доаѓаат во допир со површината на рожницата и коњуктивата. Се добива чувство на туѓо тело во окото, гребење и солзење. Има два видови на ентропин: Entropium spasticum и Entropium cictriceum
 3. Ектропион(Ectropium)- е состојба обратна од ентрропинот. Кај ектропинот клетките се одделени од очното јаболко, целосно и делумно завртени нандавор. Коњуктиата е црвена, задебелена, изложена на надворешни влијанија и сушење.
 4. Блефароспазам(Blepharospasmus) - е тоничен грч m.orbicularis oculli, најчесто е рефлексен и настанува со иритација на n.trigeminus кај бројни заболувања на окото.
 5. Едем на клетките(Oedema palpebrarum)- претставува насобирање на течност, претежно во хориумот и сврзното ткиво под кожата на капакот. Отечените капаци се отечени до таа мера да нивното отварање е отежнато или тотално оневозможено.
 6. Екцем(Ekzema palpebrarum)- е алергиска манифестација на кожата на капакот. Најчесто се јавува кај деца со лоши хигиенски навики, кои голедуваат често од кератокоњуктивитис. Екцемот освен на капакот се шири кон околината на кожата на лицето, носот и ушите.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

| Воспаление на очните капаци Шаблон:Медиција-никулец