Википедија:ППЃП 2012/2013-2

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Пријавени членови.JPG
Лого на проектот „Википедија во вашето училиште
Поврзано:
 • Средни училишта
 1. ОХВП ОУТУ „Ванчо Питошески“ - Охрид
 2. ППЃП СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп
 3. РЕЦС СОУ „Цар Самоил“ - Ресен
 4. СКЗЦ СГГУГС „Здравко Цветковски“ - Скопје
 5. КАДД СОУГ „Добри Даскалов“ - Кавадарци
 6. ППКЈП СОЕПТУ „К. Ј. Питу“ - Прилеп
 7. ППМА Гимназија „Мирче Ацев“ - Прилеп
 8. КУГД Гимназија „Гоце Делчев“ - Куманово
 9. ВЕЈТ ОСУ „Јовче Тесличков“ - Велес

 • Основни училишта
 1. ОХКР ОУ „Кочо Рацин“ - Охрид

mini
mini

Проектот ППЃП има за цел да помогне во подобрување на постоечките и создавање на нови статии на Википедија на македонски јазик од страна на учениците во СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп, со цел работата на учениците подобро да се организираа и координира. Во извршување на предвидените активности може да се вклучат и останатите википедијанци. Проектот треба да опфати категоризација, надополнување и презентација на темите кои ги обработуваат учениците. Страницата на проектот и соодветните подстраници содржат основни правила кои би требало да помогнат во насочување на работата на учениците.

Ако сте заинтересирани да се вклучите во овој проект, слободно дадете ги своите коментари на страницата за разговор на овој проект, станете активен член на проектниот тим или едноставно дадете свој придонес во уредувањето на статиите.


СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп 2012/2013
II полугодие
2013/2014
ППЃП - Главна страница I пол. II пол.


Пријавени членови[уреди извор]

Во продолжение следи список на Википедијанци учесници во овој проект. Ако сте заинтересирани за учество во проектот, слободно придружете се и станете дел од тимот. На вашата корисничка страница можете да додадете предлошка дека сте член на проектниот тим: {{Корисник ППЃП}}.

р.бр. член список на статии/страници на кои работи членот на проектниот тим
1. Сашо Кочоски
Координатор на проектот
 1. ППЃП
2. Билјана Рошкоска
Координатор на проектот
 1. ППЃП
3. Снежана Переска
Координатор на проектот
 1. ППЃП
4. Благојче Дишоски
Ученик
 1. ППЃП
 2. СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп
 3. Фармацевтски-лабораториски техничар
 4. Шумарско-дрвопреработувачка струка
 5. Медицинска сестра
 6. Фризер
 7. Козметички техничар
 8. Конфекциски техничар
 9. Физиотерапевтски техничар
 10. Градска библиотека „Борка Талески“- Прилеп
 11. Подвис (Прилепско)
 12. ЈЗУ Општа болница „Борка Талески“-Прилеп
 13. ДОНИА ДОО - ПРИЛЕП
 14. Кивавица
 15. Електрокардиограм - ЕКГ
 16. Цироза
 17. Карцином на желудник
 18. Акни
 19. Зајачка уста
 20. Рак на грлото на матката
 21. Хепатит А
 22. Габични инфекции
 23. Еритематозни дерматози
 24. Вртоглавица (Vertigo)
 25. Остеофити – коскени израстоци
 26. Онихомикоза - Onychomycosis (габично воспаление на ноктите)
 27. Увеитис
 28. Дислексија
 29. Apple
 30. Полицитемија
 31. Clostridium tetani
 32. Corynebacterium diphtheriae
 33. Масовност, патогеност и вируленција
 34. Сончаница
5. Вики Еленинска
Ученик
 1. ППЃП
 2. СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп
 3. Фармацевтски-лабораториски техничар
 4. Шумарско-дрвопреработувачка струка
 5. Медицинска сестра
 6. Фризер
 7. Козметички техничар
 8. Конфекциски техничар
 9. Физиотерапевтски техничар
 10. Градска библиотека „Борка Талески“- Прилеп
 11. ЈЗУ Општа болница „Борка Талески“-Прилеп
 12. ДОНИА ДОО - ПРИЛЕП
 13. Беснило
 14. Анална фисура
 15. Ангина пекторис
 16. Шуга
 17. Уртикарија (копривна треска)
 18. Дискус хернија
 19. Таблети
 20. Слух
 21. Срцеви заболувања
 22. Вон-Вилебрандова болест
 23. Дислалија (пореметување во говорот)
 24. Zollinger-Ellison Syndrome (ZES)
 25. Apple
6. Марија Кадинска
Ученик
 1. ППЃП
 2. СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп
 3. Фармацевтски-лабораториски техничар
 4. Шумарско-дрвопреработувачка струка
 5. Медицинска сестра
 6. Фризер
 7. Козметички техничар
 8. Конфекциски техничар
 9. Физиотерапевтски техничар
 10. Кањонот дад
 11. Исчашување
 12. Чоколадни Ридови
 13. Планината Вајалеле
 14. Бора Бора
 15. Мамутска Пештера
7. Давид Јованоски
Ученик
 1. ППЃП
 2. СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп
 3. Фармацевтски-лабораториски техничар
 4. Шумарско-дрвопреработувачка струка
 5. Медицинска сестра
 6. Фризер
 7. Козметички техничар
 8. Конфекциски техничар
 9. Физиотерапевтски техничар
 10. НУЦК „Марко Цепенков“
 11. Народен театар „Војдан Чернодрински“
 12. Шарлах
 13. Витилиго
 14. Атрофија на кожата
 15. Малиген лимфом
 16. Минхаузенов синдром
 17. Акутна бубрежна инсуфициенција (АБИ)
 18. Акутен панкреатит
 19. Миланска катедрала
8. Надица Котеска
Ученик
 1. ППЃП
 2. СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп
 3. Фармацевтски-лабораториски техничар
 4. Шумарско-дрвопреработувачка струка
 5. Медицинска сестра
 6. Фризер
 7. Козметички техничар
 8. Конфекциски техничар
 9. Физиотерапевтски техничар
 10. Стара чаршија во Прилеп
 11. Футура Прилеп
 12. ДОНИА ДОО - ПРИЛЕП
 13. Лупус (жива рана)
 14. Лимфом
9. Филип Петрески
Ученик
 1. ППЃП
 2. СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп
 3. Фармацевтски-лабораториски техничар
 4. Шумарско-дрвопреработувачка струка
 5. Медицинска сестра
 6. Фризер
 7. Козметички техничар
 8. Конфекциски техничар
 9. Физиотерапевтски техничар
 10. Могила на непобедените
 11. Антракс
 12. Астма
 13. Пулмонална Хипертензија
 14. Болки во стомакот
 15. Бактериски ендокардитис
10. Благојче Петрески
Ученик
 1. ППЃП
 2. СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп
 3. Фармацевтски-лабораториски техничар
 4. Шумарско-дрвопреработувачка струка
 5. Медицинска сестра
 6. Фризер
 7. Козметички техничар
 8. Конфекциски техничар
 9. Физиотерапевтски техничар
 10. Св. Никола заштитник на Прилеп
 11. Аневризам
 12. Галактореа
 13. Старечка наглувост
11. Тамара Илиоска
Ученик
 1. ППЃП
 2. СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп
 3. Фармацевтски-лабораториски техничар
 4. Шумарско-дрвопреработувачка струка
 5. Медицинска сестра
 6. Фризер
 7. Козметички техничар
 8. Конфекциски техничар
 9. Физиотерапевтски техничар
 10. Св.Никола патрон на Прилеп
 11. Афти
 12. Полиомиелитет - Детска парализа
 13. Бигорексија
 14. Стапала - тегоби и болки
 15. Сифилис
 16. Гонореја
 17. Негонороичен уретрит
 18. Остеопороза
 19. Брадикардија
 20. Фетален алкохолен сидром (ФАС)
 21. Јуинг (Ewing) сарком
 22. Целулит
 23. Варикозитети
 24. Конго (река)
 25. Голем Корален Гребен
 26. Етна
12. Ивона Ржаникоска
Ученик
 1. ППЃП
 2. СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп
 3. Фармацевтски-лабораториски техничар
 4. Шумарско-дрвопреработувачка струка
 5. Медицинска сестра
 6. Фризер
 7. Козметички техничар
 8. Конфекциски техничар
 9. Физиотерапевтски техничар
 10. Стибера
 11. Анорексија
13. Наталија Реловска
Ученик
 1. ППЃП
 2. СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп
 3. Фармацевтски-лабораториски техничар
 4. Шумарско-дрвопреработувачка струка
 5. Медицинска сестра
 6. Фризер
 7. Козметички техничар
 8. Конфекциски техничар
 9. Физиотерапевтски техничар
 10. Меморијален музеј “11 Октомври“
 11. Убод од пчели и оси
 12. Перде
 13. Херпес
 14. Стрес
14. Миле Николоски
Ученик
 1. ППЃП
 2. СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп
 3. Фотограф
15. Калина Симјаноска
Ученик
 1. ППЃП
 2. СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп
 3. Фармацевтски-лабораториски техничар
 4. Шумарско-дрвопреработувачка струка
 5. Медицинска сестра
 6. Фризер
 7. Козметички техничар
 8. Конфекциски техничар
 9. Физиотерапевтски техничар
 10. ДОНИА ДОО - ПРИЛЕП
 11. Артритис
 12. Бубрежен камен
 13. Атлетско стапало
 14. Болести и аномалии на очите
 15. Бурзитис
 16. Хијатална кила
 17. Миланска катедрала
16. Гордана Заркоска
Ученик
 1. ППЃП
 2. СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп
 3. Фармацевтски-лабораториски техничар
 4. Шумарско-дрвопреработувачка струка
 5. Медицинска сестра
 6. Фризер
 7. Козметички техничар
 8. Конфекциски техничар
 9. Физиотерапевтски техничар
 10. Маркови Кули (Прилеп)
 11. Винарска визба Пирган
 12. Фобија
17. Филип Јованоски
Ученик
 1. ППЃП
 2. СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп
 3. Фармацевтски-лабораториски техничар
 4. Шумарско-дрвопреработувачка струка
 5. Медицинска сестра
 6. Фризер
 7. Козметички техничар
 8. Конфекциски техничар
 9. Физиотерапевтски техничар
 10. Леукоза
 11. Флебитис
 12. Слух
 13. Apple
18. Бобан Шафкулоски
Ученик
 1. ППЃП
 2. СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп
 3. Фармацевтски-лабораториски техничар
 4. Шумарско-дрвопреработувачка струка
 5. Медицинска сестра
 6. Фризер
 7. Козметички техничар
 8. Конфекциски техничар
 9. Физиотерапевтски техничар
 10. Прилепска пиварница
 11. Механички пречки во проодноста на цревата - Илеус
 12. Базедова болест
 13. Рак на усна празнина
 14. Шок
 15. Слепо црево (воспаление)
19. Марија Јорданоска
Ученик
 1. ППЃП
 2. СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп
 3. Фармацевтски-лабораториски техничар
 4. Шумарско-дрвопреработувачка струка
 5. Медицинска сестра
 6. Фризер
 7. Козметички техничар
 8. Конфекциски техничар
 9. Физиотерапевтски техничар
 10. Манастир Трескавец
 11. Музеј на тутун
 12. Булимија
 13. Бубрежни инфекции
 14. Алергиски дерматози
 15. Аспергилоза
 16. Адхезивен капсулитис - Замрзнато рамо
 17. Семејна средоземна треска
 18. Костохондритис и Tицеов синдром
 19. Депресивни растројства
 20. Миланска катедрала
20. Филип Миткоски
Ученик
 1. ППЃП
 2. СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп
 3. Фармацевтски-лабораториски техничар
 4. Шумарско-дрвопреработувачка струка
 5. Медицинска сестра
 6. Фризер
 7. Козметички техничар
 8. Конфекциски техничар
 9. Физиотерапевтски техничар
 10. Аденоидни вегетации – тегоби
 11. Ларингитис
 12. Слуз-цедење во грлото

Список на статии[уреди извор]

Следниве статии ќе бидат предмет на обработка во рамките на проектот:

Рб. Статија Список на членови на проектниот тим кои работат на статијата
1 СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп Подобрување на вики-страницата на нашето училиште
2 Фармацевтски – лабораториски техничар Нова статија - Сите пријавени членови
3 Техничар за мебел и ентериер Нова статија - Сите пријавени членови
4 Медицинска сестра Нова статија - Сите пријавени членови
5 Фризер Нова статија - Сите пријавени членови
6 Козметички техничар Нова статија - Сите пријавени членови
7 Конфекциски техничар Нова статија - Сите пријавени членови
8 Физиотерапевтски техничар Нова статија - Сите пријавени членови
9 [[Сончаница]] Нова статија - Благојче Дишоски
10 Маркови Кули (Прилеп) Подобрување на постоечката статија - Гордана Заркоска
11 Прилепска пиварница Нова статија - Бобан Шафкулоски
12 Св.Никола патрон на Прилеп Нова статија - Тамара Илиоска,Благојче Петрески
13 Градска библиотека „Борка Талески“- Прилеп Нова статија - Вики Еленинска ,Благојче Дишоски
14 Народен театар „Војдан Чернодрински“ Нова статија - Давид Јованоски
15 Меморијален музеј “11 Октомври“ Нова статија - Наталија Реловска
16 НУЦК „Марко Цепенков“ Нова статија - Давид Јованоски
17 Стара чаршија во Прилеп Нова статија - Надица Котеска
18 Могила на непобедените Подобрување на постоечката статија - Филип Петрески
19 Стибера Подобрување на постоечката статија - Ивона Ржаникоска
20 Манастир Трескавец Подобрување на постоечката статија - Марија Јорданоска
21 ЈЗУ Општа болница „Борка Талески“-Прилеп Нова статија-Вики Еленинска ,Благојче Дишоски
22 Футура Прилеп Нова статија - Надица Котеска
23 Винарска визба Пирган Нова статија -Гордана Заркоска
24 ДОНИА ДОО - ПРИЛЕП Нова статија -Благојче Дишоски , Надица Котеска , Вики Еленинска и Калина Симјаноска
25 Музеј на тутун Подобрување на постоечка статија - Марија Јорданоска
26 Кивавица Нова статија - Благојче Дишоски
27 Електрокардиограм - ЕКГ Нова статија - Благојче Дишоски
28 Цироза Нова статија - Благојче Дишоски
29 Карцином на желудник Нова статија - Благојче Дишоски
30 Механички пречки во проодноста на цревата - Илеус Нова статија- Бобан Шафкулоски
31 Антракс Нова статија - Филип Петрески
32 Акни Нова статија - Благојче Дишоски
33 Беснило Нова статија - Вики Еленинска
34 Анална фисура Нова статија - Вики Еленинска
35 Афти Нова статија - Тамара Илиоска
36 Ангина пекторис Нова статија - Вики Еленинска
37 Артритис Нова статија - Калина Симјаноска
38 Астма Нова статија - Филип Петрески
39 Аденоидни вегетации – тегоби Нова статија - Филип Миткоски
40 Шуга Нова статија - Вики Еленинска
41 Анорексија Нова статија - Ивона Ржаникоска
42 Булимија Нова статија - Марија Јорданоска
43 Кањонот дад Нова статија - Марија Кадинска
44 Срце Нова статија - Марија Кадинска
45 Базедова болест Нова статија - Бобан Шафкулоски
46 Уртикарија (копривна треска) Нова статија - Вики Еленинска
47 Убод од пчели и оси Нова статија - Наталија Реловска
48 Зајачка уста Нова статија - Благојче Дишоски
49 Дискус хернија Нова статија - Вики Еленинска
50 Исчашување Нова статија - Марија Кадинска
51 Леукоза Нова статија - Филип Јованоски
52 Пулмонална Хипертензија Нова статија - Филип Петрески
53 Рак на грлото на матката Нова статија - Благојче Дишоски
54 Ларингитис Нова статија - Филип Миткоски
55 Чоколадни Ридови Нова статија - Марија Кадинска
56 Слуз-цедење во грлото Нова статија - Филип Миткоски
57 Шарлах Нова статија - Давид Јованоски
58 Фобија Нова статија -Гордана Заркоска
59 Флебитис Нова статија - Филип Јованоски
60 Витилиго Нова статија - Давид Јованоски
61 Планината Вајалеле Нова статија - Марија Кадинска
62 Бубрежни инфекции Нова статија - Марија Јорданоска
63 Рак на усна празнина Нова статија - Бобан Шафкулоски
64 Бора Бора Нова статија - Марија Кадинска
65 Хепатит А Нова статија - Благојче Дишоски
66 Таблети Нова статија - Вики Еленинска
67 Полиомиелитет - Детска парализа Нова статија - Тамара Илиоска
68 Бигорексија Нова статија - Тамара Илиоска
69 Габични инфекции Нова статија - Благојче Дишоски
70 Аневризам Нова статија - Благојче Петрески
71 Мамутска Пештера Нова статија - Марија Кадинска
72 Примарен алдостеронизам – зголемено лачење на алдостерон од надбубрежните жлезди Нова статија - Филип Петрески
73 Бубрежен камен Нова статија - Калина Симјаноска
74 Атлетско стапало Нова статија - Калина Симјаноска
75 Болести и аномалии на очите Нова статија - Калина Симјаноска
76 Бурзитис Нова статија - Калина Симјаноска
77 Хијатална кила Нова статија - Калина Симјаноска
78 Слух Нова статија - Филип Јованоски ,Вики Еленинска
79 Срцеви заболувања Нова статија - Вики Еленинска
80 Шок Нова статија - Бобан Шафкулоски
81 Свет Нова статија - Марија Јорданоска
82 Стапала - тегоби и болки Нова статија - Тамара Илиоска
83 Еритематозни дерматози Нова статија - Благојче Дишоски
84 Болки во стомакот Нова статија - Филип Петрески
85 Алергиски дерматози Нова статија - Марија Јорданоска
86 Атрофија на кожата Нова статија - Давид Јованоски
87 Аспергилоза Нова статија - Марија Јорданоска
88 Адхезивен капсулитис - Замрзнато рамо Нова статија - Марија Јорданоска
89 Фамилијарна медитеранска треска (ФМФ) Нова статија - Марија Јорданоска
90 Лупус (жива рана) Нова статија - Надица Котеска
91 Костохондритис и Tицеов синдром Нова статија - Марија Јорданоска
92 Малиген лимфом Нова статија - Давид Јованоски
93 Вртоглавица (Vertigo) Нова статија - Благојче Дишоски
94 Остеофити – коскени израстоци Нова статија - Благојче Дишоски
95 Онихомикоза - Onychomycosis (габично воспаление на ноктите) Нова статија - Благојче Дишоски
96 Сифилис Нова статија - Тамара Илиоска
97 Гонореја Нова статија - Тамара Илиоска
98 Негонороичен уретрит Нова статија - Тамара Илиоска
99 Остеопороза Нова статија - Тамара Илиоска
100 Брадикардија Нова статија - Тамара Илиоска
101 Увеитис Нова статија - Благојче Дишоски
102 Бактериски ендокардитис Нова статија - Филип Петрески
103 Минхаузенов синдром Нова статија - Давид Јованоски
104 Акутна бубрежна инсуфициенција (АБИ) Нова статија - Давид Јованоски
105 Акутен панкреатит Нова статија - Давид Јованоски
106 Вон-Вилебрандова болест Нова статија - Вики Еленинска
107 Дислалија (пореметување во говорот) Нова статија - Вики Еленинска
108 Дислексија Нова статија - Благојче Дишоски
109 Лимфом Нова статија - Надица Котеска
110 Депресивни растројства Нова статија - Марија Јорданоска
111 Фетален алкохолен сидром (ФАС) Нова статија - Тамара Илиоска
112 Јуинг (Ewing) сарком Нова статија - Тамара Илиоска
113 Галактореа Нова статија - Благојче Петрески
114 Старечка наглувост Нова статија - Благојче Петрески
115 Перде Нова статија - Наталија Реловска
116 Херпес Нова статија - Наталија Реловска
117 Стрес Нова статија - Наталија Реловска
118 Zollinger-Ellison Syndrome (ZES) Нова статија - Вики Еленинска
119 Слепо црево (воспаление) Нова статија - Бобан Шафкулоски
120 Apple - Вики Еленинска, Благојче Дишоски и Филип Јованоски
121 Миланска катедрала - Марија Јорданоска , Давид Јованоски и Калина Симјаноска
122 Целулит Нова статија - Тамара Илиоска
123 Варикозитети Нова статија - Тамара Илиоска
124 Конго (река) Нова статија - Тамара Илиоска
125 Голем Корален Гребен Нова статија - Тамара Илиоска
126 Етна Нова статија - Тамара Илиоска
127 Полицитемија Нова статија - Благојче Дишоски
128 Clostridium tetani Нова статија - Благојче Дишоски
129 Corynebacterium diphtheriae Нова статија - Благојче Дишоски
130 Масовност, патогеност и вируленција Нова статија - Благојче Дишоски

Секција, средби и запис на одржани средби[уреди извор]

Број на средба Датум на реализација Време на реализација Тема на разговор Присутни членови
1 28.2.2013 (Четврток) 12.00-13.30 h Формирање на групата и задавање на задачи,како и договор за понатамошни средби 12 членови
2 1.3.2013 (Петок) 12.00-13.30 h Подобрување на вики страницата за нашето училиште,се разговараше на таа тема и се разменуваа идеи 12 членови
3 5.3.2013 (Вторник) 12.00-13.30 h Средување на вики страницата на нашето училиште,вметнување на текст и слики за нашиот патрон празник 15 членови
4 8.3.2013 (Петок) 12.00-13.30 h Средување на вики страницата на нашето училиште,вметнување на текст и слики за струките кои постојаат во нашето училиште 17 членови
5 12.3.2013 (Вторник) 12.00-13.30 h Средување на вики страницата на нашето училиште,вметнување на текст и слики за награди,проекти и активности 17 членови
6 14.3.2013 (Четврток) 12.00-13.30 h Отворање нови статии на тема Медицинска нега,Фармацевтски-лабораториски техничар,Козметички техничар,Фризер,Конфекциски техничар,Шумарско-дрвопреработувачка струка,Физиотерапевтски техничар,Рударско - геолошка струка 16 членови
7 19.3.2013 (Вторник) 12.00-13.30 h Усовршување на ново подигнатите статии,размена на идеи,прикачување на слики 15 членови
8 22.3.2013 (Петок) 12.00-13.30 h Усовршување на ново подигнатите статии,размена на идеи,прикачување на слики,правење галерија за нашето училиште 17 членови
9 26.3.2013 (Вторник) 12.00-13.30 h Разговор за нови статии преглед и усовршување на статијата за СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп 17 членови
10 29.03.2013 (Петок) 12.00-13.30 h Подобрување на статијата Маркови Кули (Прилеп).Отворање нови статијии ,Прилепска пиварница,Св.Никола патрон на ПрилепГрадска библиотека „Борка Талески“- Прилеп,Народен театар „Војдан Чернодрински“,Меморијален музеј “11 Октомври“,НУЦК „Марко Цепенков“,Стара чаршија во Прилеп 15 членови
11 2.4.2013 (Вторник) 12.00-13.30 h Подобрување на статијиитеМогила на непобедените,Стибера и Манастир Трескавец.Размена на идеи за подобрување на новите статии,правење слики за новите статии и земање податодци од фирмите за кои се изработуваат статии 10 членови
12 4.4.2013 (Четврток) 12.00-13.30 h Разговор за подобрување на постоечките статии 13 членови
13 9.4.2013(Вторник) 12.00-13.30 h Подигање на нова статијаЈЗУ Општа болница „Борка Талески“-Прилеп и разговор за други статии 14 членови
14 11.4.2013(Четврток) 12.00-13.30 h Уредување на ЈЗУ Општа болница „Борка Талески“-Прилеп,Посета на ``ДОНИА`` и ``ФУТУРА`` Фирми за кои ке изработуваме статии.Изработка на статија за Футура Прилеп,нова статија Винарска визба Пирган 13 членови
15 16.4.2013(Вторник) 12.00-13.30 h Разговор за нови статии и разменување идеи 15 членови
16 18.4.2013(Четврток) 12.00-13.30 h Нова статија ДОНИА ДОО - ПРИЛЕП 17 ленови
17 23.4.2013(Вторник) 12.00-13.30 h Разговор за нови статии и разменување идеи 16 членови
18 25.4.2013(Четврток) 12.00-13.30 h Oтварање на нови статии 18 членови
19 30.4.2013(Вторник) 12.00-13.30 h Подобрување на постоечки статии 14 членови
20 2.5.2013(Четврток) 12.00-13.30 h Подобрување на постоечки статии Музеј на тутун, отворање на нови статии Кивавица, Електрокардиограм - ЕКГ, Цироза, Карцином на желудник, Механички пречки во проодноста на цревата - Илеус,Антракс, Акни 12 членови
21 7.5.2013(Вторник) 12.00-13.30 h Отворање на нови статии за: Беснило,Анална фисура, Афти, Ангина пекторис,Артритис, Астма, Аденоидни вегетации – тегоби, Шуга, Анорексија,Слух 10 членови
22 9.4.2013 (Четврток) 12.00-13.30 h Отворање и разговор за нови статии. Отворени статии: Булимија, Кањонот дад, , Базедова болест, Уртикарија (копривна треска), Убод од пчели и оси,Зајачка уста, Дискус хернија, Исчашување, Леукоза, Пулмонална Хипертензија ,, Рак на грлото на матката, Ларингитис, Чоколадни Ридови, Слуз-цедење во грлото, Шарлах,Фобија,Флебитис, Витилиго, Планината Вајалеле, Бубрежни инфекции, Рак на усна празнина, Бора Бора,Хепатит А, Таблети, Полиомиелитет - Детска парализа, Бигорексија,Габични инфекции, Аневризам,Мамутска Пештера,,Бубрежен камен , Атлетско стапало, Болести и аномалии на очите , Бурзитис,Хијатусна кила, Алергиски дерматози 14 членови
23 14.5.2013(Вторник) 12.00-13.30 h Отворање и разговор за нови статии: Срцеви заболувања,Шок,,Стапала - тегоби и болки,Атрофија на кожата ,Еритематозни дерматози, Болки во стомакот 14 членови
24 16.5.2013(Четврток) 12.00-13.30 h КОрекција на постоечки статиии и отворање нови статии ,Адхезивен капсулитис - Замрзнато рамо,Фамилијарна медитеранска треска (ФМФ),Лупус (жива рана), Костохондритис и Tицеов синдром , Малиген лимфом, Вртоглавица (Vertigo),Остеофити – коскени израстоци, Онихомикоза - Onychomycosis (габично воспаление на ноктите), Сифилис, Гонореја, Остеопороза,Брадикардија,Увеитис,Бактериски ендокардитис, Акутна бубрежна инсуфициенција (АБИ),Синдром на Минхаузен,Акутен панкреатит, Вон-Вилебрандова болест,Дислалија (пореметување во говорот),Дислексија,Лимфом,Депресивни растројства,Фетален алкохолен сидром (ФАС),Јуинг (Ewing) сарком,Галактореа,Старечка наглувост,Перде,Херпес,Стрес,Zollinger-Ellison Syndrome (ZES),Слепо црево (воспаление),Apple, Миланска катедрала, Целулит, Варикозитети,Конго (река),Голем Корален Гребен,Етна 8 членови

Избор на најдобра статија[уреди извор]

Подолу може да номинирате статија за избор на најдобра во рамките на проектот. Останатите членови од викизаедницата, вклучително и членовите на проектот, ќе имаат можност да ја оценат номинираната статија. За најдобра статија на проектот ќе се избере статијата која ги задоволува стандардите на википедија. Најдобрата статија треба да претставува пример за најдобра работа на проектот, да содржи професионални стандарди на пишување и презентација, да се придржува до сите правила кои важат општо за сите статии на Википедија, како и:

(а) да е одлично напишана: нејзината проза е инспиративна, дури брилијантна и е од професионален стандард;
(б) да е детална: ги содржи сите важни факти или детали, ништо не изоставува;
(в) да е веродостојна и прецизна: тврдењата се веродостојни и се искористени авторитативни извори кои прецизно и точно градат едно тело на публикувано и потврдено знаење и се придружени со специфични докази и надворешни цитати, ова го вклучува постоењето на пасус „Наводи“ во кој се наведени изворите, придружени со фусноти на соодветните места;
(г) да е неутрална: презентира објективност и неполаризираност;
(д) да е стабилна: не е тема на уредувачки војни и нејзината содржина не се менува значајно од ден на ден;
(ѓ) да има вовед: концизен почетен дел кој ја сумира целата тема и го подготвува читателот за поголемото ниво на деталност во следните секции;
(е) да има соодветна структура: систем на хиерархиски поднаслови, но не преголема содржина;
(ж) да има постојани цитати: онаму каде што има потреба во согласност со (в), континуирано форматирани референци во форма на фусноти;
(з) да има слики и други мултимедијални содржини таму каде што е соодветно, со добар коментар на секоја слика и со прифатлив статус во врска со авторските права;
(ѕ) да има соодветна должина, при што фокусот ќе остане на главната тема без да се оди во непотребни детали.

Избраната статија треба да ги почитува горенаведените критериуми за да биде најдобра.

Apple[уреди извор]

За
 1. За  Еленинска Вики
 2. За  Благојче Дишоски
 3. За  Билјана Рошкоска
 4. За  Снежана Переска
 5. За  Сашо Кочоски
 6. За  Калина Симјаноска
 7. За  Надица Котеска
 8. За  Благојче Петрески
 9. За  Миле Николоски
 10. За  Ивона Ржаникоска
 11. За  Тамара Илиоска
Против


Против 

Воздржани


Воздржан 

Коментари


Коментар 

Миланска катедрала[уреди извор]

За
 1. За Давид Јованоски
 2. За Калина Симјаноска
 3. За Наталија Реловска
 4. За  Билјана Рошкоска
 5. За  Снежана Переска
 6. За  Сашо Кочоски
 7. За Гордана Заркоска
 8. За Марија Јорданоска
 9. За Благојче Петрески
 10. За Филип Миткоски
Против


Против 

Воздржани


Воздржан 

Коментари


Коментар 

СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп[уреди извор]

За
 1. За Давид Јованоски
 2. За  Билјана Рошкоска
 3. За  Снежана Переска
 4. За  Сашо Кочоски
 5. За  Марија Јорданоска
 6. За  Надица Котеска
 7. За  Филип Петрески
 8. За  Бобан Шафкулоски
 9. За  Тамара Илиоска
Против


Против 

Воздржани


Воздржан 

Коментари


Коментар 

Избор на најактивен член - ученик[уреди извор]

Избран најактивен член од страна на учесниците во вики-секцијата во нашето училиште е избран ученикот Благојче Дишоски .

Избор на најактивен професор[уреди извор]

Избран најактивен професор е Билјана Рошкоска