Ралник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ралник
Ралникот означен лево (мал црвен дел)
Коски и рскавици на септумот на носот. Ралникот ( видлив во синиот дел)
Податоци
Назнаки
ЛатинскиVomer
MeSHA02.165.407.600
TAA02.1.11.001
FMAFMA:9710

Ралникот (латински: vomer) е тенка непарна коскена плочка која наликува на ромб и учествува во градбата на коскената носна преграда.

Зглобови[уреди | уреди извор]

Ралникот се спојува со шест коски:

  • две од черепот (клинестата и ситестата коска);
  • четири на лицето (на двете страни од горните вилици и двете непчени коски);
  • ралникот исто така се поврзува и со септална ’рскавица на носот;

Kaj животните[уреди | уреди извор]

Kaj коскените риби ралникот е поврзан со коските кои го формираат предниот дел на покривот на устата. Кај водоземци и влекачи ралникот е потесен тоа се должи на присуството на зголемени носни ноздри (во внатрешноста на двете страни) и тие може да се проширират понатаму назад во вилицата. Ралникот кај птиците е мал, каде што го формира горниот дел од клунот (се наоѓа помеѓу носните ноздри). Кај цицачите ралникот е потесен и е споен во единствена, вертикално поставена коска.

Галерија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]