Клун

Од Википедија — слободната енциклопедија
Споредба на клунови на птици, прикажува различни форми прилагодени на различни начини на хранење.

Клунот е надворешна анатомска структура која се наоѓа претежно кај птиците, но и кај некои цицачи. Клунот се користи за јадење и за градење, манипулирање со предмети, убивање плен, борење, додворување и хранење на младите. Терминот клун исто така се користи за слични усни делови кај некои орнитичари, птеросаури, желки, китови, дикинодонти, жаби, полноглавци, едноотворни и сл.

Иако клуновите се разликуваат значително по големината, формата, бојата и текстурата, тие имаат слична основна структура. Две коскени проекции - горните и долните мандибули - се покриени со тенок слој од кератин на епидермисот познат како rhamphotheca. Во повеќето видови, две дупки познати како nares, доведуваат до респираторниот систем.

Анатомија[уреди | уреди извор]

an owl's skull with the beak attached
Коскеното јадро на клунот е лесна рамка, како онаа што се гледа на черепот на кукувија .

Иако клуновите се разликуваат значително по големина и форма од видови до видови, нивните основни структури имаат слична шема. Сите клунови се составени од две вилици, општо познати како горна вилица (или максила) и долна вилица (или мандибула). Горната, а во некои случаи и долната вилица, се зацврстуваат внатрешно со сложена тридимензионална мрежа од коскени шпикули (или трабекули ) сместена во меко сврзно ткиво и опкружена со тврдите надворешни слоеви на клунот.

Вилици[уреди | уреди извор]

Горната вилица на галебот може да се отвора нагоре затоа што е поддржана од мали коски кои можат да се движат малку наназад и напред.

Горната вилица е поддржана од три- кратна коска наречена интермаксиларна. Горниот дел на оваа коска е вграден во челото, додека двата пониски дела се прикачуваат на страните на черепот . Во основата на горната вилица, тенок слој на носните коски е прикачен на черепот на назофронталниот зглоб, што му дава подвижност на горниот дел на коренот, дозволувајќи му да се движи нагоре и надолу.[1]

Долната вилица е поддржана од коска позната како инфериорна максиларна коска - сложена коска составена од две различни осифицирани парчиња. Овие осифицирани плочи, кои можат да бидат во облик на буквата U или V, се спојуваат дистално (точната локација на зглобот зависи од видот), но се одвоени проксимално, приврзувајќи се од двете страни на главата кон квадратната коска. Мускулите на вилицата, кои овозможуваат птицата да го затвори клунот, се наоѓа на проксималниот крај на долниот дел на вилицата и на черепот на птицата.[2] Мускулите кои ја потиснуваат долната вилица обично се слаби, освен кај некои птици, како што се сколовранците и изумрената Хуја, кои имаат добро развиени дигастрични мускули.[3] Кај повеќето птици, овие мускули се релативно мали во споредба со виличните мускули на цицачиte со слична големина.[4]

Диморфизам[уреди | уреди извор]

Клуновите на изумрената Хуја (горе женка, долу мажјак) покажуваат изразен полов диморфизам

Големината и обликот на клунот може да варираат кај видовите, како и помеѓу нив; кај некои видови, големината и пропорциите на клунот варираат помеѓу мажјаците и женките. Ова им овозможува на половите да користат различни еколошки ниши, со што се намалува интраспецифичната конкуренција .[5] На пример, женките од скоро сите крајбрежни птици имаат подолги клунови од машките од ист вид,[6] и женските американски авокети имаат клунови кои се малку повеќе подвиткани од оние кај мажите.[7] Многу клунорози покажуваат полов диморфизам во големината и обликот и на клунот, а тенок, распарен клун на женската хија бил скоро двојно подолг од на мажот.[8]

Бојата исто така може да се разликува помеѓу полот или возраста во еден вид. Обично, таквата разлика во бојата се должи на присуството на андрогени . На пример, кајврапчињата, меланините се произведуваат само во присуство на тестостерон ; кастрираните машки врапчиња - како женските врапчиња - имаат кафени клунови. Кастрацијата исто така спречува нормална сезонска промена на бојата во клуновите на машките езерски галеби .[9]

Функции[уреди | уреди извор]

Три кукувии се закануваат на напаѓачот. Кукувиите обично се закануваат со шиштење и тропкање со клунот, како на сликата.
Клунарот го користи својот клун за навигација под вода, откривање храна и копање. Клунот содржи рецептори кои помагаат да се открие пленот.

Птиците можат да касaат или боцкаат со клунот за да се одбранат.[10] Некои видови ги користат нивните клунови како дел од нивното додворување, на пример, машки патор крецка со неговиот клун ги допира сините пердуви на крилјата и машкиот мандарина патор го прави истото со неговите портокалови пердуви.[11]

Комуникација[уреди | уреди извор]

Голем број видови, вклучувајќи штркови, некои бувови, жаби, тропкаат со клунот како форма [12] на комуникација.[13]

Размена на топлина[уреди | уреди извор]

Студиите покажале дека некои птици ги користат клуновите за да се ослободат од вишок топлина. Токо токанот, кој има најголем клун во однос на големината на неговото тело од кој било вид птици, е способен да го модифицира протокот на крв во клунот. Овој процес му овозможува на клунот да работи како „минлив топлински радијатор“.[14] Едноподруго, студиите покажале дека птиците од постудените клими имаат помали клунови, со што се намалува загубата на топлина од таа структура.[15]

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Анатомија на птици
 • Рострум (анатомија)
 • Муцка

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Proctor and Lynch (1998), p. 66.
 2. Gill (1995), p. 148.
 3. Mayr, Gerald (2005). „A new eocene Chascacocolius-like mousebird (Aves: Coliiformes) with a remarkable gaping adaptation“ (PDF). Organisms, Diversity & Evolution. 5 (3): 167–171. doi:10.1016/j.ode.2004.10.013.
 4. Kaiser, Gary W. (2007). The Inner Bird: Anatomy and Evolution. Vancouver, BC: UBC Press. стр. 19. ISBN 978-0-7748-1343-3.
 5. Campbell, Bernard Grant, уред. (1972). Sexual Selection and the Descent of Man: The Darwinian Pivot. New Brunswick, NJ: Transaction Publishers. стр. 186. ISBN 978-0-202-02005-1.
 6. Thompson, Bill; Blom, Eirik A. T.; Gordon, Jeffrey A. (2005). Identify Yourself: The 50 Most Common Birding Identification Challenges. New York: Houghton Mifflin Harcourt. стр. 128. ISBN 978-0-618-51469-4.
 7. O'Brien, Michael; Crossley, Richard; Karlson, Kevin (2006). The Shorebird Guide. New York: Houghton Mifflin. стр. 76. ISBN 978-0-618-43294-3.
 8. Campbell and Lack (1995), p. 48.
 9. Parkes, A. S.; Emmens, C. W. (1944). „Effect of Androgens and Estrogens on Birds“. Во Harris, Richard S.; Thimann, Kenneth Vivian (уред.). Vitamins and hormones, volume 2. New York, NY: Academic Press. стр. 371. ISBN 978-0-12-709802-9.
 10. Samour (2000), p. 7.
 11. Rogers and Kaplan (2000), p. 20.
 12. Clayton, null; Lee, null; Tompkins, null; Brodie, null (September 1999). „Reciprocal Natural Selection on Host-Parasite Phenotypes“ (PDF). The American Naturalist. 154 (3): 261–270. doi:10.1086/303237. ISSN 1537-5323. PMID 10506542. Архивирано од изворникот (PDF) на 2020-09-12. Посетено на 2020-05-07.
 13. Rogers and Kaplan (2000), p. 83.
 14. Tattersall, Glenn J.; Andrade, Denis V.; Abe, Augusto S. (24 July 2009). „Heat Exchange from the Toucan Bill Reveals a Controllable Vascular Thermal Radiator“. Science. 325 (5949): 468–470. doi:10.1126/science.1175553. PMID 19628866.
 15. „Evolution of Bird Bills: Birds Reduce Their 'Heating Bills' in Cold Climates“. Science Daily. 23 June 2010. Посетено на 12 March 2012.

Грешка во наводот: Ознаката <ref> со име „Coues“ определена во <references> не се користи во претходен текст..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со име „Gill149“ определена во <references> не се користи во претходен текст..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со име „Merriam“ определена во <references> не се користи во претходен текст..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со име „Partington“ определена во <references> не се користи во претходен текст..

Грешка во наводот: Ознаката <ref> со име „Seki“ определена во <references> не се користи во претходен текст..