Neisseria meningitis

Од Википедија — слободната енциклопедија
Neisseria meningitidis
Photomicrograph of N. meningitidis
Научна класификација
Царство: Bacteria
Колено: Proteobacteria
Класа: Betaproteobacteria
Ред: Neisseriales
Семејство: Neisseriaceae
Род: Neisseria
Вид: N. meningitidis
Научен назив
Neisseria meningitidis
Albrecht & Ghon 1901

Токсичност и биохемиски особини[уреди | уреди извор]

 • Токсичност ослободува ендотоксин A,B,C,D од кој најпатоген за човекот е тип B.
 • Биохемиски особини Продуцира оксидаза.
 • Епидемиологија Извор болен човек – клицоносител.

Патогенеза[уреди | уреди извор]

Влезна врата – слузницата на горните дишни патишта каде се предизвикуваат и размножуваат го ослободуваат својот ендотоксин кој по лимфохематоген пат се пренесува до различни органи (зглобови, перикард, перитонеум, очи и надбубрежни жлезди) Ако менингококот ја премине хемо- ендефалоличната бариера доаѓа до мозочните обвивки и мозокот и предизвикува гнојни воспаленија и зголемен интракранијален притисок. Менингококот менгитис започнува со покачена температура над 39°. треска јака главоболка, повраќање, болки во мускули и зглобови. Набрзо потоа се јаввуваат знаците:

 • Вкочанет врат
 • Позитивен кернигов знак ( болните не можат да седат со испружени нозе)
 • Позитивен горен Брудзински знак (ако се свитка вратот на напред автоматски се свиткуваат нозете во колената)
 • Позитивен долен Брудзински знак ( ако се крене едната нога во коленото автоматски се свиткува и другата)
 • Фотофобија и болните зафаќаат менингиална положба.

Дијагноза[уреди | уреди извор]

Се зема ликвор со лумбална пункција, субкутална и венетрикуларна. Ликворот кај менингококите е гноен матен и излегува под притисок.

Терапија[уреди | уреди извор]

 • Пеницилини 10 дена
 • хлорамфеникол
 • картикостероиди (дексаметазон) за оток.
 • аналгетици
 • антипиретици
 • висока доза витамини Ц Б1 и Б6
 • антиколвузиви (за спрелување епилепсија)
 • седативи
 • рехидратација

Исхранa млечно кашеста, богата со ј хидрати, белковини и масти.

Имунитет прележан менингитис остава не долго траен имунитет.

Профилакса[уреди | уреди извор]

Изолација на болните во итезивна нега. Хемопрофилакса на здрави луѓе 2-3 дена со сулфонемиди за активна имунизација се користи 3 валентна антименингококна вакцина која штити 6 месеци.