Список на јазици во Русија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Списокот на јазици во Русија ги опфаќа јазиците кои традиционално се зборуваат во Федерацијата. Овие јазици се службено признати од Русија, некои имаат регионален статус, а некои федерален.

Службен јазик[уреди | уреди извор]

Јазици со над 100.000 говорници[уреди | уреди извор]

Јазици со над 10.000 говорници[уреди | уреди извор]

Јазици со над 1000 говорници[уреди | уреди извор]

Јазици со помалку од 1000 говорници[уреди | уреди извор]

Азиска Русија[уреди | уреди извор]

Јазици со над 100.000 говорници[уреди | уреди извор]

Јазици со над 10.000 говорници[уреди | уреди извор]

 |1=Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „о“
}}околу 10,000)

Јазици со над 1,000 говорници[уреди | уреди извор]

Јазици со помалку од 1000 говорници[уреди | уреди извор]

Останати[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]