Список на јазици во Русија

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Јазици во Русија)

Списокот на јазици во Русија ги опфаќа јазиците кои традиционално се зборуваат во Федерацијата. Овие јазици се службено признати од Русија, некои имаат регионален статус, а некои федерален.

Службен јазик[уреди | уреди извор]

Јазици со над 100.000 говорници[уреди | уреди извор]

Јазици со над 10.000 говорници[уреди | уреди извор]

Јазици со над 1000 говорници[уреди | уреди извор]

Јазици со помалку од 1000 говорници[уреди | уреди извор]

Азиска Русија[уреди | уреди извор]

Јазици со над 100.000 говорници[уреди | уреди извор]

Јазици со над 10.000 говорници[уреди | уреди извор]

 |1=Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „о“
}}околу 10,000)

Јазици со над 1,000 говорници[уреди | уреди извор]

Јазици со помалку од 1000 говорници[уреди | уреди извор]

Останати[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]