Алтајски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ова е статија за јазик. За други значења, види Алтај (појаснување). За групата на јазици види Алтајски јазици.


Алтајски јазик
Алтай тили Altay tili 
Изговор: алтај тили
Зборуван во: Русија, Монголија, Кина 
Регион: Азија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Алтајски
 Туркиски јазици
  Алтајски јазик 
Писмо: алтајска азбука 
Статус
Службен во: Република Алтај
Регулиран од:
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: tut
ISO 639-3: id=atv atv

Алтајскиот е туркиски јазик и службен јазик на Република Алтај во Русија. Во 2002 година се забележани 67,900 луѓе што го зборувале јазикот.

Дијалекти[уреди | уреди извор]

Јазикот се дели на северни и јужни дијалекти, па понатака се дели и на помали дијалекти како:

 • Јужен алтајски
  • Алтајски
   • мајмаски
  • теленгитски
   • толоски
   • чујски
  • телеутски
 • Северен алтајски
  • туба
  • куманди
   • турачак
   • солтонски
   • старобардинијански
  • чалкански

Гласови[уреди | уреди извор]

Согласки[уреди | уреди извор]

Согласките на алтајски јазик
билабијални дентални алвеоларни непчани меконепчани
експлозивни p b t d c ɟ k ɡ
носни m n ŋ
фрикативни s z ʃ ʒ x ɣ
вевни ɾ
апроксимантни j
латерално
апроксимантни
l

Самогласки[уреди | уреди извор]

Самогласки на алтајски јазик
кратки долги
затворени отворени затворени отворени
предни незаоблени i e
заоблени y ø øː
Back незаоблени ɯ a ɯː
заоблени u o