Карлучки јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карлучки јазици
Географска
распространетост:
Класификација:туркиски
  • карлучки јазици
Гранки:
источни
западни

Карлучки јазици, наречени и југоисточнотуркиски јазици или ујгурски јазици — подгрупа на туркиските јазици. Овие јазици се едните од најстаро запишаните туркиски јазици. Овие јазици се групирани според класификацијата на Ларс Јохансон во 1998 година.[1]

Јазици[уреди | уреди извор]

пратуркиски јазик
карлучки јазици западни
источни

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Lars Johanson (1998) The History of Turkic. In Lars Johanson & Éva Ágnes Csató (eds) The Turkic Languages. London, New York: Routledge, 81-125. Classification of Turkic languages at Turkiclanguages.com