Кумански јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Кумански јазик
Зборуван во: Крим 
Регион: источна Европа
Исчезнување: 17 век
Јазично семејство: алтајски
 Турски јазици
  Кумански јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Кумански бил турски јазик зборуван од куманците и бил сличен со денешниот кримиски татарски јазик. Јазикот е документиран во неколку средновековни записи. Куманците биле номадски народ и биле асимилирани од другите турски племиња. јазикот исчезнал во 17 век.