Урумски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Урумски јазик
Урум
Зборуван во: Украина Грција 
Регион: Европа, Балкан
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Алтајски
 Туркиски јазици
  Урумски јазик 
Писмо: кирилица
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: id=uum uum

Урумски јазиктуркиски јазик зборуван од неколку илјади луѓе што живеат во Украина и во нивната дијаспора.

Азбука[уреди | уреди извор]

А а Б б В в Г г Ғ ғ Д д (Δ δ) Д′ д′
(Ђ ђ) Е е Ж ж Җ җ З з И и Й й К к
Л л М м Н н Ң ң О о Ӧ ӧ П п Р р
С с Т т Т′ т′ (Ћ ћ) У у Ӱ ӱ Υ υ Ф ф
Х х Һ һ Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ Ъ ъ Ы ы
Ь ь Э э Ю ю Я я Θ θ

Гласови[уреди | уреди извор]

Согласки[уреди | уреди извор]

Согласки
  Лабијални Дентални Алвеоларни Посталвеоларни Непчани Меконепчани Глотални
Експлозивни p b t d c ɟ k ɡ    
Африкативни         ʦ ¹   ʧ ʤ            
Фрикативни f v θ ð ² s z ʃ ʒ     x ɣ h  
Носни m n             ŋ    
Вевни     ɾ                    
Латерални     l                    
Апроксимантни                 j