Кримчачки јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Кримчакски јазик
кърымчах тыльы 
Изговор: кримчах тили
Зборуван во: Крим 
Регион: Крим
Вкупно говорници:
Јазично семејство: алтајски
 Турски јазици
  Кримчакски јазик 
Писмо: кирилица
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: Ybe

Кримчакскиот јазик (кърымчах тыльы) е јазик што се зборува во Крим од народот кримчакци. Често јазикот се смета како дијалект на кримскотатарски јазик. Исто така јазикот понекогаш се нарекува јудејски кримско-татарски јазик. Јазикот има многу зборови од хебрејско потекло и пред советската ера, јазикот се пишувал со хебрејска азбука. Денес јазикот се пишува со кирилица.