Сибирскотуркиски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сибирскотуркиски јазици
Географска
распространетост:
Класификација:туркиски
  • сибирскотуркиски јазици
Гранки:
северносибирски
јужносибирски

Сибирскотуркиски јазици, наречени и североисточнотуркиски јазици — подгрупа на туркиските јазици. Овие јазици се зборуваат во Сибир, Русија.

Јазици[уреди | уреди извор]

Следната табела ги наведува сибирскотуркиските јазици. Оваа класификација е дадена од Ларс Јохансон во 1998.[1]

Прaтуркиски Сибирскотуркиски Северносибирски
јужносибирски сајанскотуркиски јазик
енисејски
чулимско-туркиски
алтајско-туркиски[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Lars Johanson (1998) The History of Turkic. In Lars Johanson & Éva Ágnes Csató (eds) The Turkic Languages. London, New York: Routledge, 81-125. Classification of Turkic languages at Turkiclanguages.com Архивирано на 8 април 2011 г.
  2. Some dialects are close to Kirghiz (Johanson 1998) Classification of Turkic languages at Turkiclanguages.com Архивирано на 8 април 2011 г.

Поврзано[уреди | уреди извор]