Тувански јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Тувански јазик
тыва дыл, tyva dyl 
Изговор: тива дил
Зборуван во: Русија, Монголија, НР Кина 
Регион: Азија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: алтајски
 Турски јазици
  Тувански јазик 
Писмо: Туванска азбука 
Статус
Службен во: Тува, Русија
Регулиран од:
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: tyv
ISO 639-3: tyv

Тувански (тыва дыл) е турски јазик. Јазикот го зборуваат околу 200,000 луѓе во Република Тува, во јужен Сибир во Русија. Јазикот има голем број на зборови со корени од монголските јазици и во скорешно време од руски јазик. Има мала дијаспора во НР Кина и во Монголија и зборуваат на дијалекти што се малку поразлични од стандардниот тувански јазик.