Тофански јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Тофански јазик
Тоъфа дыл 
Изговор: тофа дил
Зборуван во: Русија 
Регион: Иркутск
Вкупно говорници: 30
Јазично семејство: Алтајски
 Туркиски јазици
  Тофански јазик 
Писмо: Тофанска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: tyv
ISO 639-3: id=kim kim

Тофанскиот е туркиски јазик. Јазикот се зборува во областа Иркутск во Русија и има многу малку активни говорници- околу 30 луѓе. Тофанскиот е сличен со туванскиот јазик и голем број сличности се делат помеѓу овие јазици и нивните дијалекти.

Правопис[уреди | уреди извор]

А а Б б В в Г г Ғ ғ Д д Е е Ә ә
Ё ё Ж ж З з И и I i Й й К к Қ қ
Л л М м Н н Ң ң О о Ө ө П п Р р
С с Т т У у Ү ү Ф ф Х х Һ һ Ц ц
Ч ч Ҷ ҷ Ш ш Щ щ ъ Ы ы ь Э э
Ю ю Я я