Прејди на содржината

Чагатајски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


чагатајски јазик
Зборуван во: централна Азија 
Регион: централна Азија
Исчезнување: 1990- те
Јазично семејство: алтајски
 туркиски јазици
  чагатајски јазик 
Писмо: арапска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: chg
ISO 639-3: id=chg chg

Чагатајскиот јазик (جغتای - Jaĝatāy; ујгурски: چاغاتاي Chaghatay; узбечки: ﭼﯩﻐﻪتاي Chig'atoy) е исчезнат туркиски јазик што некогаш бил многу зборуван во Азија. Името на јазикот се поврзува со регион во источниот дел од Монголското Царство со кое владеел синот на Џингис Кан. Јазикот е поделен на три дела:

  • преtкласичен чагатајски (1400-1465)
  • класичен чагатајски (1465-1600)
  • посткласичен чагатајски (1600-1921)