Фујуско-киргиски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Фују гиргиски јазик
Fuyü Gïrgïs 
Изговор: фују гиргис
Зборуван во: НР Кина 
Регион: Хејлунгџанг
Вкупно говорници:
Јазично семејство: алтајски
 Турски јазици
  Фују гиргиски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Фују гиргиски јазик е дел од групата на турски јазици. Се зборува во североисточна НР Кина, во регионот Фују- 300 km северозападно од Харбин. Јазикот е зборуван од мала група на луѓе и не е дел од киргиски јазик (бидејќи имињата се слични).