Чулимски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Чулимски јазик
Ös 
Изговор: ос
Зборуван во: Русија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Алтајски
 Туркиски јазици
  Чулимски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: tut
ISO 639-3: id=clw clw

Чулимскиот е туркиски јазик и јазик зборуван од Чулимците. Самите тие својот јазик и своето име го нарекуваат Ös. Името на јазикот е добиено од име на денес постоечко племе. Јазикот е сличен со шорски јазик и со дијалекти на хакаски јазик и затоа некои луѓе сметаат дека тие се всушност еден јазик но луѓето што зборуваат чулимски не ја прифаќаат таа теза. Јазикот има 3 дијалекти и добиени се спрема местото каде се зборува: долен чулимски, среден чулимски и горен чулимски дијалек.