Кашкајски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Кашкајски јазик
Qaşqaycə; Qaşqay dili 
Изговор: кашкајџа кашкај дили
Зборуван во: Иран 
Регион: Фарс
Вкупно говорници:
Јазично семејство: алтајски
 Турски јазици
  Кашкајски јазик 
Писмо: Персиска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: tut
ISO 639-3: qxq

Кашкајскиот е турски јазик зборуван од кашкајците, етничка група што живее воглавном во регионот Фарс во Иран. Бројот на луѓето што го зборуваат јазикот варира, но бројката се движи околу 923,000 зборувачи[1]. Јазикот е сличен со азербејџански јазик и некои лингвисти го сметаат за дијалект на тој јазик. Јазикот користи персиска азбука со мали модифицирања.

  1. Ethnologue