Лопски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Лопски јазик
Зборуван во: НР Кина 
Регион: Азија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: алтајски
 туркиски
  Лопски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: tut
ISO 639-3: id=ili ili

Лопскиот или познат како и лопнорски јазик — јазик што се зборува во Синкјанг во НР Кина. Јазикот припаѓа на туркиските јазици во иста група со ујгурскиот и узбечкиот јазик. Се смета и за дел од ујгурскиот, па затоа неговата класификација е оспорена.