Хазарски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Хазарски јазик
Зборуван во: Русија 
Регион: Азија
Исчезнување: помеѓу 1000 и 1300 година.
Јазично семејство: алтајски
 Турски јазици
  Хазарски јазик 
Писмо: Турско клинесто писмо, Хебрејска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: zkz

Хазарскиот јазик е јазикот на племето Хазари, номадско турско племе во централна Азија. Подолго време се дискутирало за тоа дали јазикот е дел од туркиските јазици, дури некои сметале дека јазикот спаѓа во кавкаската група на јазици. Јазикот се пишувал со турски клинесто букви, со хебрејска азбука, кирилица, грузиска азбука и со арапска азбука.