Балкански гагауски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Балкански гагауски јазик
Зборуван во: Турција, Грција, Македонија, Бугарија, Косово 
Регион: Југоисточна Европа
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Алтајски
 Туркиски јазици
  Балкански гагауски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: id=bgx bgx

Балкански гагауски јазиктуркиски јазик зборуван во европска Турција, Грција, Бугарија, Косово и Македонија, каде е застапен во Кумановско и Битолско. Има повеќе дијалекти: Гаџал, Герловски, Карамански, Кузулбаш, Сургуч, Тозлук, Јурук, меѓу кои и македонски гагауски дијалект. Јазикот е различен од гагаускиот јазик.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Raymond G. Gordon, Jr, ed. 2005. Ethnologue: Languages of the World. 15th edition. Dallas: Summer Institute of Linguistics.

Извори[уреди | уреди извор]