Каракалпачки јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Каракалпачки јазик
Qaraqalpaq tili, Қарақалпақ тили 
Изговор: каракалпак тили
Зборуван во: Узбекистан Казахстан Русија 
Регион: Каракалпакстан
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Алтајски
 Туркиски јазици
  Каракалпачки јазик 
Писмо: Каракалпачка азбука 
Статус
Службен во: Каракалпакстан
Регулиран од:
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: kaa
ISO 639-3: id=kaa kaa

Каракалпачки јазиктуркиски јазик зборуван од Каракалпаците во Каракалпакстан во Узбекистан.

Гласови[уреди | уреди извор]

Согласки
  лабијални алвеоларни непчани меконепчани увуларни глотални
носни m n     ŋ        
експлозивни p b t d     k g q      
африкативни     (t͡s)   (t͡ʃ)              
фрикативни (f) (v) s z ʃ ʒ x ɣ     h  
ритични     r                
апроксимантни     l j w        

Самогласна хармонија[уреди | уреди извор]

Самогласка Може да биде следена од:
a a, ɯ
æ e, i
e e, i
i e, i
o a, o, u, ɯ
œ e, i, œ, y
u a, o, u
y e, œ, y
ɯ a, ɯ