Печенешки јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Печенешки јазик
Зборуван во: источна Европа 
Регион: источна Европа
Исчезнување: 12 век
Јазично семејство: алтајски
 Турски јазици
  Печенешки јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Печенешкиот е исчезнат турски јазик зборуван од печенезите во Источна Европа. Јазикот припаѓа на огузката подгрупа на турските јазици но бидејќи има мала документација за јазикот тешко е да се направи класификација на јазикот. Јазикот исчезнал во 12 век.