Или-туркиски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Или туркики јазик
Зборуван во: НР Кина 
Регион: Азија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: алтајски
 Туркиски јазици
  Или туркики јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: tut
ISO 639-3: id=ili ili

Или турки е јазик што се зборува во НР Кина. Припаѓа на семејството на туркиските јазици и во 1982 година имал околу 120 говорници.

Гласови[уреди | уреди извор]

Согласки[уреди | уреди извор]

Согласки на или турки
Билабијално Алвеоларни Непчени Меконепчани Увуларни Глотални
Носни m n ŋ  
Експлозивни p b t d k g q    
Фрикативни s z ʃ χ ʁ h
Треперливи ɾ
Апроксимантни l j w

Самогласки[уреди | уреди извор]

Самогласен систем на или турки
Предни non-Front
Незаоблени Заоблени
Затворени i ɨ ʉ
Средни e ɵ
Отворени æ ɑ