Барабански јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Барабански јазик
Зборуван во: Русија 
Регион: Сибир
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Алтајски
 Туркиски јазици
  Барабански јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: id=sty sty

Барабански јазиктуркиски јазик зборуван од околу 8.000 луѓе во Сибир во Русија. Јазикот е сличен со сибирскотатарски јазик па затоа некои јазичари го сметаат јазикот за дијалект на татарскиот јазик.

Гласови[уреди | уреди извор]

Согласки[уреди | уреди извор]

Согласки на барабански јазик
Лабијални Дентални Непчани Меконепчани Увуларни Глотални
Експлозивни p b t d k ɡ q
Африкативни ʦ ʧ
Фрикативни (f) (v) s (z) ʃ (ʒ) x ɣ h
Носни m n ŋ
Латерални l
Треперливи r
Полисамогласки w ɥ j

Самогласки[уреди | уреди извор]

Самогласките на барабански јазик
Предни Средни Задни
Високи i y ɯ u
Средни e ø ë ø̈ ö o
Ниски æ a