Ломавренски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ломавренски
Lomavren
Застапен воЕрменија, Азербејџан, Русија, Сирија [1]
Говорници50[2]  
Јазично семејство
мешан
  • ломавренски
Јазични кодови
ISO 639-3rmi

Ломавренскиот јазик (ерменски: Լոմավրեն „ломаврен“) е речиси изумрен мешан јазик кој го зборува ромскиот народ Боша (Лом) и е произлезен од контактот помеѓу праромскиот и ерменскиот јазик.

Лингвистички особености[уреди | уреди извор]

Овој јазик нема родови, но има 7 падежи. Граматиката му е слична на ерменската, но лексиконот (зборовите) е речиси без исклучок индски.

Називи на бројки на ромски, ломавренски и домарски со Хинди за споредба.[3]

хинди ромски ломавренски домарски
1 ek ekh, jekh yak, yek yika
2 do duj lui
3 tīn trin tərin tærən
4 cār štar išdör štar
5 pāñc pandž pendž pandž
6 che šov šeš šaš
7 sāt ifta haft xaut
8 āţh oxto hašt xaišt
9 nau inja nu na
10 das deš las des
20 bīs biš vist wīs
100 sau šel saj saj


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ломавренски јазик - „Лингвистички список“ (англиски)
  2. „Етнолог“ (англиски)
  3. според: Ian Hancock, On Romani Origins and Identity, RADOC (2007)[1]