Список на споменици на НОБ во Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на споменици на НОБ во Македонија во периодот од 1941-1945 година, како и народните херои и истакнати личности на НОБ на територијата на Македонија.

Меморијални комплекси[уреди | уреди извор]

Меморијални комплекси, посветени на НОБ во Македонија
Слика Име Местоположба Посветен на Автор и година на поставување Белешка
No Picture.png Меморијален комплекс „Бутел“ Скопје Загинатите борци на НОБ од Скопје скулптур Јордан Грабулоски, архитект Душан Пецовски (1961)
Monument to fallen soldiers - Štip 16.JPG Меморијален комплекс на паднатите борци на револуцијата Штип Борците од НОВЈ, загинати во Втората светска војна архитект Богдан Богдановиќ (1974)
No Picture.png Партизански гробишта Битола Жртвите на фашизмот и борците от НОВЈ, загинати во војната
No Picture.png Партизански гробишта Велес Борците од НОВЈ, загинати во војната
No Picture.png Партизански гробишта Гостивар Борците од НОВЈ, загинати во војната
No Picture.png Партизански гробишта Кочани Борците од НОВЈ, загинати во војната
Alley of the Greats 01.JPG Партизански гробишта Крушево Борците од НОВЈ, загинати во војната
Partizansko groblje u Ohridu.JPG Партизански гробишта Охрид Борците од НОВЈ, загинати во војната
No Picture.png Партизански гробишта Тетово Борците од НОВЈ, загинати во војната
Spomenik kocani.JPG Споменик на слободата Кочани Борците од НОВЈ, загинати во војната Глигор Чемерски и архитект Радован Раченовиќ (1975-1977)

Споменици на НОБ[уреди | уреди извор]

Народноослободителна борба на Македонија
Слика Име Местоположба Посветен на Автор и година на поставување Белешка
Makedoniummonument.jpg „Македониум“ Крушево Загинатите во Илинденско востание скулптури Јордан Грабуловски и Искра Грабуловска (1974)
Mogilata.jpg Могила на непобедените Прилеп Борците од НОВЈ од Кочани и околината, загинати во војната архитект Богдан Богдановиќ (1961)
Skopje kale spomenik.jpg Сила, Слава и Победа Скопје Жртвите на фашизмот и борците от НОВЈ, загинати во војната скулптур Јордан Грабулоски (1965)
Spomenik skopski odred.JPG Споменик на Првиот скопски партизански одред Скопје Годишнина од основањето на бригадата
Kruševska brigada 02.JPG Споменик на Петнаесетта македонска ударна бригада Крушево Годишнина од основањето на бригадата
Liberators Skopje NOB.JPG Споменик „Ослободители на Скопје“ Скопје Борците од НОВЈ, загинати при ослободувањето на градот во 1944 година скулптур Иван Мирковиќ (1955)
Spomenik partizanima, Grabuloski-Belcista.jpg Споменик на паднатите борци Белчишта Жртвите на фашизмот и борците од НОВЈ, загинати во војната скулптур Јордан Грабуловски (1958)
Spomenik na Revolucijata.JPG Македонка Куманово Борците од НОВЈ, загинати во војната скулптур Коста Ангели Радовани (1951-1962)
Veles Memorial Ossuary 03.jpg Костурница Велес Жртвите на фашизмот и борците од НОВЈ, загинати во војната архитект Саво Суботин, скулптур Љубомир Деновиќ, сликар Петар Мазев (1979-1980)
The ossuary monument in Kavadarci.jpg Костурница Кавадарци Жртвите на фашизмот и борците од НОВЈ, загинати во војната архитект Петар Муличоски
Spomen kosturnica-Kicevo01.jpg Костурница Кичево Жртвите на фашизмот и борците од НОВЈ, загинати во војната скулптур Јордан Грабулоски (1963)
Spomenik na Revolucijata.JPG Костурница Куманово Жртвите на фашизмот и борците од НОВЈ, загинати во војната скулптур Сретен Стојановиќ и архитект Коста Зордумис
Monument Kosturnica - Strumcia (2).JPG Костурница Струмица Жртвите на фашизмот и борците од НОВЈ, загинати во војната архитект Благој Колев (1979-1982)
Monument of 11 October (Strumica).jpg Споменик „11 Октомври“ Струмица Ден на востанието на Македонија (11 октомври 1941 година)
Monument of deported Jews in Štip 03.JPG Споменик на депортираните Евреи Штип 561 депортирани евреи од Штип (1978)
No Picture.png Споменик на Прва македонско-косовска ударна бригада Сливово Годишнина од поставувањето скулптур Јордан Грабулоски
Sloboda Vardarski Rid.jpg Слобода Гевгелија Жртвите на фашизмот и борците од НОВЈ, загинати во војната Скулптур Јордан Грабулоски (1969)
Spomenik- Skopje06627.JPG Споменик на местото на куќата на партизанот Перо Наков Скопје Перо Наков (1913 - 1942)
Kućata na Popović.JPG Споменик на местото на куќата на партизанот Душко Поповиќ Скопје Душко Поповиќ (1913 - 1943)
Periša Savelič SK.JPG Споменик на местото на куќата на партизанот Периша Савелиќ Скопје Периша Савелиќ (1921 - 1942)
Monument to Macedonian communists Pero Nakov and Pance Pesev.JPG Споменик на местото на куќата на НОП Скопје Перо Наков и Панче Пешев
Zena borec Tetovo.JPG Споменик на народоослободителната борба (НОБ) Тетово Загинатите борци од НОВЈ и жените учеснички во НОБ скулптур Борка Аврамова (1961)
Spomenik palim borcima-Belcista.jpg Споменик на Загинатите борци Белчишта Загинатите борци од НОВЈ во војната
Spomenik na Revolucijata vo Bitola.JPG Споменик на Загинатите борци Битола Загинатите борци од НОВЈ во војната
Brvenica monument.JPG Споменик на Загинатите борци Брвеница Загинатите борци од НОВЈ во војната
Споменик во Вруток.JPG Споменик на Загинатите борци Вруток Загинатите борци од НОВЈ во војната Глигор Чемерски
Debarski spomenik.jpg Споменик на Загинатите борци Дебар Загинатите борци од НОВЈ во војната
Partisanmonument-Delcevo.JPG Споменик на Загинатите борци Делчево Загинатите борци од НОВЈ во војната
Železna Reka 018.JPG Споменик на Загинатите борци Железна Река Загинатите борци од НОВЈ во војната
Zheleznec monument.JPG Споменик на Загинатите борци Железнец Загинатите борци од НОВЈ во војната
Spomenik-Zubovce 05.JPG Споменик на Загинатите борци Зубовце Загинатите борци од НОВЈ во војната
Споменик на паднатите борци од НОБ од Крива Паланка.JPG Споменик на Загинатите борци Крива Паланка Загинатите борци од НОВЈ во војната
Fusillade Monument in Leunovo (5).jpg Споменик на Загинатите борци и Жртвите на фашизмот Леуново Загинатите борци и Жртвите на фашизмот скулптур Томе Серафимовски
Spomenik palim borcima NOB, Makedonski Brod.JPG Споменик на Загинатите борци Македонски Брод Загинатите борци од НОВЈ во војната (1981)
Mordič Monument.JPG Споменик на Загинатите борци Модрич Загинатите борци од НОВЈ во војната (1977)
The monument of the fallen soldiers during the WWII Mramorec village, Macedonia (1).JPG Споменик на Загинатите борци Мраморец Загинатите борци од НОВЈ во војната
Nikiforovo (1).jpg Споменик на Загинатите борци Никифорово Партизаните убиени на 19 август 1943 година
Memorial to fallen soldiers of the Korab Detachment near Novo Selo 01.jpg Споменик на Мавровско-гостиварски НОПО „Кораб“ Ново Село Борците од одредот, загинати на 27 април 1943 година скулптур Томе Серафимовски
Podmochani-moniment.jpg Споменик на Загинатите борци Подмочани Загинатите борци од НОВЈ во војната (1975)
Radiovce monument.jpg Споменик на Загинатите борци Радиовце Загинатите борци од НОВЈ во војната
Spomenik pod Rusjaci.JPG Споменик на Загинатите борци од Прва македонско-косовска ударна бригада Русјаци Петмина убиени партизани во ноември 1943 година
Sveti Nikole 32.JPG Споменик на Загинатите борци Свети Никола Загинатите борци од НОВЈ во војната
Spomenik kameni most.jpg Споменик на Загинатите борци Скопје Загинатите борци од НОВЈ во војната
Srbinovo GV 03.JPG Споменик на Загинатите борци Србиново Загинатите борци од НОВЈ во војната
Stenče monument.JPG Споменик на Загинатите борци Стенче Загинатите борци од НОВЈ во војната (1980)
Струга spomenik.jpg Споменик на Загинатите борци Струга Загинатите борци од НОВЈ во војната архитект Воислав Василевиќ (1974)
Споменик на револуција во Струмица.jpg Споменик на Револуцијата Струмица Загинатите борци од НОВЈ во војната скулптур Илија Аџмовски
Trnica 9.JPG Споменик на Загинатите борци Трница Посветен на загинатите македонски цивили и партизани во масакрот во Беличица
Statue Skopje.jpg Споменик на Благоја Деспотовски - Шовељ Скопје
Spomenik na ASNOM - Skopje.JPG Споменик „Прво заседание на АСНОМ Скопје Учесници на првото заседание од 2 август 1944 година (2012)
Викиекспедиција Преспа 46.jpg Споменик „ Преспанско советување “ Отешево Преспанско советување на ЦК на КПМ скулптур Јордан Грабулоски (1973)
Mokliste spomenik.jpg Споменик на стреланите младинци Ваташа Убиените партизани во селото на 16 јуни 1943 година скулптур Јордан Грабулоски (1962)

Споменици на народните херои и истакнати дејци[уреди | уреди извор]

Споменици на народните херои и истакнати дејци
Слика Име Местоположба Автор и година на поставување Белешка
MA-Cento.jpg Методија Андонов - Ченто Прилеп
Cento monument on Macedonian National holiday Ilinden - 2 Aug 2010.JPG Методија Андонов - Ченто Скопје 2010
Trnica 2.JPG Живко Брајковски Трница
Panko Brashnar monument Veles.jpg Панко Брашнаров Велес скулптур Петар Хаџибошков (2004)
Memorial Museum of CC of CPM 09.JPG Јосип Броз Тито Тетово
Bista Mite Bogoevski, Ohrid.JPG Димитар Богоевски Охрид
Petre Gončeski spomenik-Struga.JPG Петре Гончески Струга
Spomenik na Miše Ivanovski.JPG Мише Ивановски Крушево
Blagoj Jankov - SR statue.JPG Благој Јанков - Мучето Струмица
Krste Jovanoski spomenik.JPG Крсте Јовановски Струга
Josif Josifovski Sveshtarot.JPG Јосиф Јосифовски Ресен
Sveštarot - SR statue.JPG Јосиф Јосифовски Струмица
Kuzman Josifovski Pitu.JPG Кузман Јосифоски - Питу Прилеп
Споменик на Кузман Јосифовски Питу во Прилеп (1).JPG Кузман Јосифоски - Питу Прилеп 2011
Bista Kuzman Josifovski Pitu, Struga.JPG Кузман Јосифоски - Питу Струга
Vera-Jocic-statue.JPG Вера Јоциќ Македонска Каменица скулптур Томе Серафимовски
Skopje momument 01.jpg Вера Јоциќ Скопје Вида Јоциќ
Jandre, spomenik vo Prilep.JPG Мице Козар Прилеп
Lazar Kolishevski monument.jpg Лазар Колишевски Свети Николе 2001
Dimče Košarkoski spomenik.JPG Димче Кошаркоски Струга
Tošo Kukovski-spomenik-Kratovo.jpg Тошо Куковски Кратово
Nikola kukunešoski spoemnik.JPG Никола Кукунешовски Струга
Bista Rampo Levkov, Prilep.JPG Рампо Левков Прилеп
Razme Maleski spomenik.JPG Разме Малески Струга
Manchu Matak monument.JPG Манчу Матак Крушево
Jove Mihajlovski-spomenik-Kratovo.jpg Јове Михајловски Кратово
Споменик на Олга Мицеска.jpg Олга Мицеска Кичево
Stiv Naumov Bitola spomenik.JPG Стив Наумов Битола
Debar vo 2010 (4).JPG Ибе Паликуќа Дебар
Ibe Palikuca-Kicevo.jpg Ибе Паликуќа Кичево
Isa Pelar spomenik.JPG Иса Пелар Струга
Bista Petre Piruze.jpg Петре Пирузе Охрид
Boro Pockov - SR statue.JPG Боро Поцков Струмица
Кочо Рацин -Велес.jpg Кочо Рацин Велес скулптур Томе Серафимовски (2002)
Kocho racin.JPG Кочо Рацин Велес
Jovo Stefanovski spomenik.JPG Јово Стефановски Струга
Cede Filipovski Dame.JPG Чеде Филиповски Гостивар
Tane Caleski, Kičevo.JPG Тане Цалески Кичево
Geras Cunev - SR statue.JPG Герас Цунев Струмица
Boro Šajn spomenik.JPG Боро Шајн Струга

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Бајић, Милош. Споменици револуцији: Југославија, СУБНОР Југославије, Белград, 1968
  • Војна енциклопедија, Том седми, Белград, 1974
  • Војна енциклопедиј, Том деветти, Белград, 1975
  • Здунић, Драго. Револуционарно кипарство, Спектар, Загреб, 1977
  • Патковић, Миленко, Плећаш, Душан. Водич уз карту. Избор спомен-обиљежја Народноослободилачког рата Југославије, Глас Славоније, Осиек, 1975