Прејди на содржината

Пармена

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пармена
Маченик
Починал(а) 98, Филипи, Македонија, Римска Империја
Почитуван(а) во Римокатоличката црква,

православните цркви

Слава 23 јануари

Пармена (грчки: Παρμενᾶς) бил еден од седумте ѓакони. Се верува дека го проповедал евангелието во Мала Азија. Пармена маченички пострадал во 98 година, под прогонот на Трајан. Тој е еден од 4-те од 7 ѓакони заеднички прославувани на 28 јули.[1]

Христијанската традиција го идентификува како Епископ Солиски. Некои го земаат ова како Соли, Кипар,[2] додека други го толкуваат како Соли, Киликија.[3]

  1. Saint Parmenas Архивирано на 17 март 2009. Patron Saints Index
  2. McBrien, Richard P. (2009). The Pocket Guide to the Saints. стр. 298. ISBN 9780061763656.
  3. Beers, V. Gilbert (1996). The Victor Journey Through the Bible. стр. 350. ISBN 9781564764805.