Прејди на содржината

Рода (библиска личност)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Петар се враќа од Јохан Кристоф Вајгел, 1695 година. Рода е во горниот лев агол на дрворезот.

Рода ( Biblical Greek </link> ) е жена спомната еднаш во Новиот завет . Таа се појавува само во Дела 12:12–15 . Рода била првата личност што го слушна Петар откако Бог го ослободи од затвор, но никој не верувал во нејзината изјава дека Петар е пред вратата бидејќи знаеле дека е ставен во затвор и не можеле да поверуваат дека тој всушност е ослободен.

Библиска сметка

[уреди | уреди извор]

Рода (чие име значи „ роза[1] ) била девојка ( Biblical Greek </link> ) живеела во куќата на Марија, мајката на Јован Марко . Многу библиски преводи наведуваат дека таа била „слугинка“ или „девојка за испомош“. Откако Петар за чудо излегол од затвор, отишол во куќата и тропнал на вратата. Рода дојде да одговори и кога го слушна гласот на Петар, била толку пресреќна што побрзала да им каже на другите и заборави да му ја отвори вратата. Таа им кажа на групата христијани кои се молеле дека Петар е таму. Тие на почетокот не и поверувале и и рекле дека „ е без памет“. Кога таа постојано инсистирала дека тоа е Петар, тие рекле: „Тој е неговиот ангел . Сепак, Петар продолжил да тропа, и на крајот, тие му ја отвориле вратата.

Рода била слугинка во оваа куќа, која била центар за растечката црква. Една ноќ, христијаните се собрале во куќата на Марија и „сесрдно Му се молеле на Бога“ (Дела 12:5) за животот на Петар, кој бил уапсен од Ирод (Дела 12:3–4). Нивните молби би биле очајно жестоки затоа што Јаков, братот на Јован, штотуку бил маченик (Дела 12:2), а Петар бил закажан за погубување.

Научно толкување

[уреди | уреди извор]

Петар излегол од затворот врзан со синџири и чуван од римските војници и затворен зад сигурни ѕидови; сепак не можеше да помине покрај портата затоа што една слугинка беше премногу возбудена за да му ја отвори. Христијанскиот историчар Јарослав Пеликан сугерира дека е „тешко да не се насмееш кога ја читаш оваа мала анегдота“,[2] додека библискиот научник Ф.Ф. Брус вели дека сцената е „полна со живописен хумор“.[3] Свештеникот и теолог Џон Гил претпоставил дека Рода го препознала гласот на Петар затоа што „често го слушала како проповеда и разговара [со семејството на Марија]“.[4] Меѓутоа, теолозите Доналд Феј Робинсон и Ворен М. Смалц сугерираа дека инцидентот со Рода навистина претставува идеализиран приказ за смртта на Свети Петар, која можеби се случила во затвор во Ерусалим во 44 н.е.[5]

Брус Малина и Џон Џ.[6] Маргарет Ајмер го води ова понатаму и сугерира дека хуморот се должи на нискиот социјален статус и ропството на Рода. Ајмер наведува дека „Рода не потсетува дека, дури и во христијанското собрание, класното угнетување продолжува“.[7]

Пишувајќи од феминистичка перспектива, Кети Чемберс тврди дека наративот демонстрира „како христијанските адаптации на комичните тропови ја предизвикуваат доминантната културна конструкција на статусот и полот, на црковниот авторитет, робовите и жените“.[8] :89Чемберс ја поврзува оваа приказна со исполнувањето во Дела 2 на пророштвото на Џоел 2 дека жените и робовите ќе пророкуваат. Иако „Рода ја немаше потребната моќ да ја сфати сериозно нејзината порака поради нејзиниот статус и жена и робинка “, таа имаше доволно храброст и вера да продолжи да инсистира дека тоа е Петар.[8] :94

Поврзано

[уреди | уреди извор]
  1. Joseph Henry Thayer, Greek-English Lexicon of the New Testament, Rhoda.
  2. Jaroslav Pelikan, Acts (Grand Rapids: Brazos, 2005), 148.
  3. F. F. Bruce, Commentary on the Book of the Acts (Grand Rapids: Eerdmans, 1964), 251.
  4. Gill, J. Gill's Exposition of the Entire Bible, (http://biblehub.com/commentaries/gill/acts/12.htm) accessed 31 August 2015
  5. Robinson, D. F., 'Where and When did Peter die?', Journal of Biblical Literature Vol 64 (1945), supported by Smaltz, W. M., Did Peter die in Jerusalem?, Journal of Biblical Literature Vol. 71, No. 4 (Dec. 1952), pp. 211-216 accessed 31 August 2015
  6. Malina, Bruce; Pilch, John J. (2008). Social-Science Commentary on the Book of Acts. Fortress Press. стр. 85.
  7. Aymer, Margaret (2012). „Acts of the Apostles“. Women's Bible Commentary. 3rd: 536–546.
  8. 8,0 8,1 Chambers, Kathy (2004). „'Knock, knock--Who's there?' Acts 12.6-17 as a comedy of errors“. Во Levine, Amy-Jill (уред.). A Feminist Companion to the Acts of the Apostles. T&T Clark.

https://www.gotquestions.org/Rhoda-in-the-Bible.html