Евангелие според Јован

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Евангелие според Јован, наречено и Евангелие по Јован — четвртата книга од Новиот завет. Оваа евангелие било напишано во околу 100 година, и според мислењето, истото е дело на апостол Јован, еден од првите ученици на Исус.

Според времето во кое е пишувано, ова евангелие било последно и во суштина се разликува од останатите три. Додека евангелијата според Марко, Матеј и Лука се сметаат како синоптички, оваа евангелие историските случувања се помешани со богословни излагања. Исто така, претходните три евангелија главно се задруваат на мисионерската дејност на Исус во Галилеја, додека ова евангелие содржи о од неговите мисии во Јудеја. Главен акцент се става во духовната страна на Исус.

Една третина од содржината на евангелието се однесува на последните часови на Исус, поточно последните 44 часа. Ова евангелие содржи и четири чуда кои ги сторил Исус, а кои не се споменуваат во останатите три.

Евангелието било напишано во Ефес на грчки јазик.

Седумте „Јас сум“ на Исус[уреди | уреди извор]

Јас Сум Лебот на животот; кој доаѓа при Мене нема да огладни и кој верува во Мене нема никогаш да ожедни.
Јас Сум Светлината на светот; кој Ме следи, нема да оди во темнина, туку ќе ја има Светлината на Животот.
Јас Сум вратата; кој ќе влезе низ Мене, ќе биде спасен, ќе влегува и ќе излегува и ќе најде пасиште.
Јас Сум Добриот Пастир. Добриот пастир го дава својот живот за овците.
Јас Сум Воскресението и Животот; кој верува во Мене - и да умре - ќе живее.
Јас Сум Патот, и Вистината, и Животот. Никој не доаѓа при Татко Ми, освен преку Мене.
Јас Сум вистинската лоза и Мојот Татко е лозарот.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]