Гулаб

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гулаб
Гулаб (Columba livia domestica) во лет
Научна класификација
Царство: Animalia
Колено: Хордати
Класа: Птици
Ред: Columbiformes
Семејство: Columbidae

Гулаб (Columba livia) - вид птица.

Изглед[уреди | уреди извор]

Должината на гулабот изнесува 32-34 cm, распонот на крилјата околу 63 cm, должината на опашката 10 cm, а тежи околу 330 гр. Женката е нешто помала од мажјакот. Во својата основна форма е со сива боја и зелени и виолетови одблесоци на главата и вратот, но градските форми се појавуваат во најразлични бои. На крилјата се наоѓаат две црни ленти и еден обоен црн прстен околу вратот. На долниот дел од грбот се наоѓаат посветли пердуви. Женката е со нешто посветла боја и има значително помал сјај на градите и вратот. Со помош на зашилените крилја гулабот лета вешто и брзо.

Исхрана[уреди | уреди извор]

Домашни гулаби се хранат со пченица

Гулабот се храни со зрна од житарици, коров, репки, моркови, грашок и лен. Иако за време на сеидбата, гулабите јадат жито или друг житни растенија, тие јадат многу повеќе семки од различни видови на коров, на коишто им придаваат предност дури и кога имаат избор, затоа гулабите се покорисни од она што се мисли.

Размножување[уреди | уреди извор]

Columba livia

Додека дивите варијанти на гулаби гнездата ги градат на стрмни карпи, градските гулаби за таа цел користат мостови, издадености над прозорци и слични градби. Женката до трипати годишно снесува во гнездото по две јајца. Двата родители седат на јајцата и се грижат за младите птички. Исто така, тие остро го бранат подрачјето на гнездење и ги бркаат сите натрапници, клукајќи со клунот. Откако ќе се спарат, мажјаците и женките остануваат заедно до крајот на животот.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Го има во Јужна Европа, Југозападна Азија и Северна Африка.

Гулабот во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Гулабот како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

Гулабот како тема во музиката[уреди | уреди извор]

 • „Кога плачат гулабите“ (When Doves Cry) - песна од албумот „Пурпурен дожд“ (Purple Rain) на американскиот пејач Принс (Prince) од 1984 година.[16]
 • „Синиот гулаб“ (Plavi golub) - песна на хрватската рок-група „Азра“ (Azra) од 1983 година.[17]

Гулабот како тема во филмот[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Кавкаске бајке. Београд: Народња књига, 1963, стр. 67-73.
 2. Народне лирске песме. Београд: Просвета, 1963, стр. 67.
 3. Доналд Бисет, Разговори со еден тигар. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993, стр. 32-34.
 4. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 180-181.
 5. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 162-163.
 6. Johan Volfgang Gete, Pesme. Beograd: Rad, 1964, стр. 31-32.
 7. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 18.
 8. Славко Јаневски, Глуви команди. Мисла, Скопје, 1966, стр. 8.
 9. Блаже Конески, Поезија. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2011, стр. 197.
 10. Славко Јаневски, Глуви команди. Мисла, Скопје, 1966, стр. 59.
 11. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 151.
 12. Видое Подгорец, И сончогледите спијат. Скопје: Македонска книга, Детска радост, Култура, Мисла, Наша книга, 1990, стр. 33.
 13. „Izabrana bibliografija Jaroslava Sajferta“ во: Jaroslav Sajfert, Stub kuge. Beograd: Mali vrt, 2014, стр. 93-94.
 14. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 48.
 15. Riba, patka, vodozemac: Priče o životinjama (Priredila Ljubica Arsić). Beograd: Laguna, 2014, стр. 289-304.
 16. „mojvideo.com, Prince - Ehen doves cry (посетено на 30.1.2016)“. Архивирано од изворникот на 2016-01-18. Посетено на 2016-01-30.
 17. Branimir Štulić svira PLAVI GOLUB - YouTube (пристапено на 12.1.2017)
 18. Пази се! Доаѓа Cinedays 13. Скопје: Младински културен центар, 2014, стр. 36.