Воскресение

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Воскресението на умрените луѓе е централна доктрина на јудаизмот, христијанството и исламот. Воскресението е концепт дека умрените повторно оживуваат, во телесна или во само во духовна форма. Концептот на воскресение и вечен или задгробен живот постоел во многу цивилизации.

Најпознатото воскресение е она на Исус Христос, кое е обработено во Новиот завет и во илјадници книги и уметнички дела. Воскресението на Исус се слави на Велигден - кој е и најголем христијански празник.