Свадба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Подготвување за фотографирање, на свадба во Торнбури Касл, Англија
Свадбена церемонија во црква во Финска.
„Свадба на утрешната улица“, слика од Јуриј Пименов на Советска поштенска марка.

Свадба или венчавка е церемонија на која две личности се соединуваат во брак. Свадбените традиции и обичаи не се секаде исти, тие вариират во сите култури, етнички групи, религии, предели, околини, држави и општествени класи. Поголем дел од свадбените церемонии вклучуваат замена на свадбени завети помеѓу парот, давање на подарок (прстен(и), симболичен подарок, цвеќиња, пари) и јавно прогласување на бракот од авторитетна фигура. На свадбата најчесто се носат специјални свадбени облеки и најчесто свадбената церемонија е проследена од свадбен прием. Музика, поезија, молитвеници или читања од Библијата или друга слична литература можат исто така што бидат вклучени во самата церемонија.

Свадбата како тема во уметноста и популарната култура[уреди | уреди извор]

Свадбата како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

Свадбата како тема во народната книжевност[уреди | уреди извор]

 • „В село се свадба чинеше“ - македонска народна песна.[13]
 • „Нико собра илјада сватои“ - македонска народна песна.[14]
 • „Добре дошле китени сватои“ - македонска народна песна.[15]
 • „Добре дошле китени сватои“ - македонска народна песна.[16]
 • „Добре дошле китени сватои“ - македонска народна песна.[17]
 • „Нејќет зетот ракија да пиет“ - македонска народна песна.[18]
 • „Добре дошол зетоштино“ - македонска народна песна.[19]
 • „Со ред врвите сватои“ - македонска народна песна.[20]
 • „Со ред врвете сватои“ - македонска народна песна.[21]
 • „Се сватои на коњи јаает“ - македонска народна песна.[22]
 • „Цела гора трендафил цутила“ - македонска народна песна.[23]
 • „Што ми бучит во гора зелена“ - македонска народна песна.[24]
 • „Куме ле, куме, кум Каравиле“ - македонска народна песна.[25]
 • „Забричил се зетоштина“ - македонска народна песна.[26]
 • „Зеташине туѓо земјанине“ - македонска народна песна.[27]
 • Женидбата на Груица Новаковиќ“ (Женидба Грујице Новаковића) - српска ајдучка песна.[28]

Свадбата како тема во филмот[уреди | уреди извор]

Свадбата како тема во музиката[уреди | уреди извор]

 • „Черешна се од корен корнеше“ - македонска народна песна.[31]
 • Бела свадба“ (White wedding) - песна на британскиот рок-пејач Били Ајдол (Billy Idol) од 1982 година.
 • „Свадбата на Мери“ (Marie's wedding) - песна на северноирскиот пејач Ван Морисон и групата „Чифтанс“ (The Chieftains) од 1988 година.[32]
 • „Свадбени радосни извици во Вегас“ (Wedding Vows In Vegas) - песна на американската поп-група „Воз (Нот Воз)“ (Was (Not Was)) од 1988 година.[33]

Свадбата како тема во сликарството[уреди | уреди извор]

 • „Младоженец“ (Mladoženja) - слика на хрватскиот уметник Мартин Мехкек од 1965 година.[34]
 • „Цигански сватови“ (Ciganski svati) - слика на хрватскиот уметник Иван Генералиќ од 1936 година.[35]
 • „Невеста“ (Mladenka) - слика на хрватскиот уметник Мирослав Шутеј од 1982 година.[36]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. ден Доолаард, А.: „Свадба во Охрид“. Охрид, 2006.
 2. „Izabrana bibliografija Jaroslava Sajferta“ во: Jaroslav Sajfert, Stub kuge. Beograd: Mali vrt, 2014, стр. 93-94.
 3. secanja.com - Mihailo Lalić (пристапено на 30.1.2016)
 4. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 80.
 5. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 164.
 6. Рајнер Марија Рилке, Искуство тишине. Београд: Paideia, 2014, стр. 44.
 7. Arapska poezija. Beograd: Rad, 1977, стр. 118-119.
 8. Петре М. Андреевски, 'Дениција. Скопје: Три, 2005, стр. 60-61.
 9. Vasko Popa, Pesme. Beograd: Bigz, 1978, стр. 47.
 10. „Белешка о писцу“, во: Милорад Павић, Кутија за писање. Београд: Народна библиотека Србије, 2012, стр. 121.
 11. Летаат приказни. Скопје: Темплум, 2019, стр. 21.
 12. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 119-121.
 13. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 70.
 14. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 87-88.
 15. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 88.
 16. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 88.
 17. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 89.
 18. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 89.
 19. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 89.
 20. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 90.
 21. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 90.
 22. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 90.
 23. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 91.
 24. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 91-92.
 25. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 92.
 26. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 93.
 27. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 93.
 28. Хајдуци. Београд: Народна књига, 1965, стр. 31-42.
 29. IMDb, Svadba (1973) (пристапено на 30.1.2016)
 30. IMDb, My Big Fat Greek Wedding (2002) (пристапено на 26.3.2019)
 31. YouTube, Ceresna Se Od Koren, Kornese - Macedonian Song (пристапено на 5.11.2019)
 32. Van Morrison and The Chieftains, Irish Heartbeat, Polygram Music, 834 496-2.
 33. Was (Not Was) "Wedding Vows In Vegas" (пристапено на 8.11.2017)
 34. Središnja Hrvatska - Dvori s pogledom, Hrvatska turistička zajednica, 2009.
 35. Središnja Hrvatska - Dvori s pogledom, Hrvatska turistička zajednica, 2009.
 36. Središnja Hrvatska - Dvori s pogledom, Hrvatska turistička zajednica, 2009.