Церемонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дел од церемонијата „Промена на Гардата“ во Вајтхол, Лондон

Церемонија или свеченост е дејство со риатуално значење што се изведува по особена пригода.

Човечки живот[уреди | уреди извор]

Церемонијата може да одбележува започнување на фаза од човечкиот живот (кариера и сл.), како на пример:

Владини церемонии[уреди | уреди извор]

Во некои случаи церемонијата се изведува само од лице со извесен авторитет. Така, отворањето на Британскиот Парламент се врши од Претседавачот на Домот. Именувањето и пуштањето на еден брод е под надзор на капетанот или некој повисок поморски офицер. Венчавката се изведува од свештеник или матичар.

Послава на настани[уреди | уреди извор]

Други општи церемонии одбележуваат годишни или сезонски повторливи настани како:

Други церемонии ја одбележуваат важноста на важни нерегуларни настани како:

Во азиските земји церемониите се важен дел од животот дури и за поситни нешта, како да речеме чајна церемонија.

Процедура[уреди | уреди извор]

Церемониите имаат театрална компонента: танц, поворка, положување раце и др. Приликата се дефинира или завршува со декларативен вербален проглас, како на пример:

  • Ве прогласувам за маж и жена.
  • Се колнам дека ќе ја служам и бранам нацијата ...
  • Ги прогласувам игрите „Х“ за отворени ...

Физичките и вербалните компоненти на церемонијата станувааат дел од литургија.

Поврзано[уреди | уреди извор]