Галилејско Езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Галилејското Езеро, сателитска снимка

Галилејско Езеро (или Галилејско Море, Тибериско Езеро, Генезаретско Езеро илиКинерат) — езеро на територијата на Израел.

Називот Галилејско го добило по покраината Галилеја во кое се наоѓа. Генезарет е неговото постаро име и го добило по градот којшто се наоѓал на неговите брегови, а Тиберијско се викало од првиот век по градот Тиберија. Кинерет денес е негово службено име.

Географија[уреди | уреди извор]

Галилејското Езеро е долго 21, а широко околу 13 километри. Зафаќа површина од 166 км². Длабоко е 48 метри. Се наоѓа на 212 метри под нивото на морето, што го прави второ најниско езеро на светот (прво е Мртвото Море). Во него од север се влева и на југ извира реката Јордан која подоцна се влева во Мртво Море.

Историја[уреди | уреди извор]

Антика[уреди | уреди извор]

На североистокот на езерото се пронајдени остатоци од библискот град Кинерет, кој според научниците потекнува од бронзеното доба. Галилејското Езеро лежи на древниот римски пат via maris, кои ги поврзувал Египет со северните римски провинции.

Ново доба[уреди | уреди извор]

На почетокот на XX век Евреите почнале со населувањето на езерото.

Панорама на Галилејското Езеро

Надворешни врски[уреди | уреди извор]