Прејди на содржината

Три крчми

Од Википедија — слободната енциклопедија

Три крчми ( латински: Tres Tabernae </link> ; грчки: Τρεῖς Ταβέρναι </link> , Treis Tabernai ) било место на древниот Аписки пат, околу 50 км (31 милји) од Рим, дизајниран за прием на патници, како што покажува името.

Историја

[уреди | уреди извор]

Tres Tabernae настанала како поштенска станица на Апискиот пат ( латински: Via Appia </link> ), околу 3 век п.н.е.

Овде, христијанскиот светител Павле од Тарсус, на пат за Рим, наводно го сретнала група римски христијани ( Дела 28:15). „Трес Табернае биле првото мансио или мутатио, т.е. место за штафети, од Рим, или последното на патот до градот. Во овој момент три патишта се водат во Виа Апија, тој од Тускулум, оној од Алба Лонга и оној од Антиум ; па тука нужно би имало место за застанување, кое го добило своето име од трите дуќани таму, општата продавница, ковачката и освежителната куќа. . . Tres Tabernae е преведено како Три таверни, но поточно значи три продавници“ [1]

Единаесеттото издание <i id="mwIA">на Encyclopædia Britannica</i> го идентификува како „древно село Латиум, Италија, поштенска станица на Виа Апија, на местото каде што главниот пат го минувал крак од Антиум. Тоа е од некои поправени некои 3 м. ЈИ од модерното село Цистерна непосредно пред Виа Апија да влезе во Понтинските мочуришта, на точка каде модерниот пат кон Нинфа и Норба се разминува на североисток, каде што сè уште постојат неколку урнатини ( Гроте ди Нотола ), 33 м. од Рим. [2] Други веруваат дека се наоѓал кај самата Цистерна, каде што крак пат кој тече од Антиум преку Сатрикум всушност се приклучува на Виа Апија. [2] Сепак, ископувањата што се одржале на km 58.1 од Виа Апија Нуова помеѓу 1993 и 2001 година открија фабрика за бањи и некои други згради. </link>

Сепак, поверојатно е дека стоел кај самата Цистерна, каде што крак пат што тече од Антиум преку Сатрикум всушност се приклучува на Виа Апија. Улубрае, спомнато како типично пустинско село од римските писатели, лежело во рамнината помеѓу Цистерна и Сермонета.

Околу 3 век од н.е., областа била нападната од мочуришта, а жителите на блиската Улубра веројатно се преселиле во Трес Таберне, што станало важно и станало христијанско епископско седиште со палео-христијанска катедрала посветена на Свети Павле.[3] Во 307 година, царот Флавиј Север бил убиен (или принуден да се самоубие) овде од Ираклиј, по наредба на другите императори Максимијан и Максенциј . Варварските инвазии во Италија предизвикале дополнително проширување на мочуриштата , а Трес Таберне одбил така што во 592 година, папата Григориј I ја обединил својата епархија со онаа на Велетри . Подоцна во високиот среден век, Трес Таберне бил опустошуван неколку пати од Сарацените, сè додека не бил целосно уништен во 868 година. </link>

Според тоа, веројатно било село или место од одредено значење од сообраќајот на Апијскиот пат. Изгледа дека неговата позиција е јасно определена со маршрутата на Антонин, која дава 17 милји од Ариција до Трес Таберне, и 10 оттаму до Форумот Апи: и е силна потврда за точноста на овие податоци дека растојанието добиено на тој начин од Форумот Appii до Рим точно одговара на вистинското растојание на тоа место, обележано со урнатини и антички пресвртници.

Позицијата на Три крчми е прикажана и во Tabula Peutingeriana на локација јужно од Рим.[4]

  1. Forbes's Footsteps of St. Paul, p. 20
  2. 2,0 2,1 Chisholm 1911.
  3. „S. Paolo alle Tre Taverne“. Архивирано од изворникот на 2018-06-04. Посетено на 2023-08-01.
  4. Chronology; hs-augsburg.de online;
  •  This article incorporates text from a publication now in the public domain: .mw-parser-output cite.citation{font-style:inherit;word-wrap:break-word}.mw-parser-output .citation q{quotes:"\"""\"""'""'"}.mw-parser-output .citation:target{background-color:rgba(0,127,255,0.133)}.mw-parser-output .id-lock-free a,.mw-parser-output .citation .cs1-lock-free a{background:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Lock-green.svg")right 0.1em center/9px no-repeat}.mw-parser-output .id-lock-limited a,.mw-parser-output .id-lock-registration a,.mw-parser-output .citation .cs1-lock-limited a,.mw-parser-output .citation .cs1-lock-registration a{background:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d6/Lock-gray-alt-2.svg")right 0.1em center/9px no-repeat}.mw-parser-output .id-lock-subscription a,.mw-parser-output .citation .cs1-lock-subscription a{background:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Lock-red-alt-2.svg")right 0.1em center/9px no-repeat}.mw-parser-output .cs1-ws-icon a{background:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/Wikisource-logo.svg")right 0.1em center/12px no-repeat}.mw-parser-output .cs1-code{color:inherit;background:inherit;border:none;padding:inherit}.mw-parser-output .cs1-hidden-error{display:none;color:#d33}.mw-parser-output .cs1-visible-error{color:#d33}.mw-parser-output .cs1-maint{display:none;color:#3a3;margin-left:0.3em}.mw-parser-output .cs1-format{font-size:95%}.mw-parser-output .cs1-kern-left{padding-left:0.2em}.mw-parser-output .cs1-kern-right{padding-right:0.2em}.mw-parser-output .citation .mw-selflink{font-weight:inherit}Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Tres Tabernae". Encyclopædia Britannica. Vol. 27 (11th ed.). Cambridge University Press. p. 254.
  •  This article incorporates text from a publication now in the public domain: .mw-parser-output cite.citation{font-style:inherit;word-wrap:break-word}.mw-parser-output .citation q{quotes:"\"""\"""'""'"}.mw-parser-output .citation:target{background-color:rgba(0,127,255,0.133)}.mw-parser-output .id-lock-free a,.mw-parser-output .citation .cs1-lock-free a{background:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Lock-green.svg")right 0.1em center/9px no-repeat}.mw-parser-output .id-lock-limited a,.mw-parser-output .id-lock-registration a,.mw-parser-output .citation .cs1-lock-limited a,.mw-parser-output .citation .cs1-lock-registration a{background:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d6/Lock-gray-alt-2.svg")right 0.1em center/9px no-repeat}.mw-parser-output .id-lock-subscription a,.mw-parser-output .citation .cs1-lock-subscription a{background:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Lock-red-alt-2.svg")right 0.1em center/9px no-repeat}.mw-parser-output .cs1-ws-icon a{background:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/Wikisource-logo.svg")right 0.1em center/12px no-repeat}.mw-parser-output .cs1-code{color:inherit;background:inherit;border:none;padding:inherit}.mw-parser-output .cs1-hidden-error{display:none;color:#d33}.mw-parser-output .cs1-visible-error{color:#d33}.mw-parser-output .cs1-maint{display:none;color:#3a3;margin-left:0.3em}.mw-parser-output .cs1-format{font-size:95%}.mw-parser-output .cs1-kern-left{padding-left:0.2em}.mw-parser-output .cs1-kern-right{padding-right:0.2em}.mw-parser-output .citation .mw-selflink{font-weight:inherit}Easton, Matthew George (1897). "Tres Tabernas". Easton's Bible Dictionary (New and revised ed.). T. Nelson and Sons.

41°33′43″N 12°52′26″E / 41.56194° СГШ; 12.87389° ИГД / 41.56194; 12.87389

https://theodora.com/encyclopedia/t/tres_tabernae.html

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0064:entry=tres-tabernae-geo