Прејди на содржината

Апостол Силуан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона на апостол Силван (лево), со Крискент и Сила од Седумдесетмината.

Апостол Силуан е традиционална фигура во источната православна традиција за која се смета дека е еден од Седумдесетте апостоли, оние следбеници на Исус испратени од него во Евангелието според Лука 10. Според православната традиција тој подоцна станал епископ солунски и умрел како маченик.[1]   [ потребно е цитат ] Тој треба да се разликува од Силван, попознат како Сила, кој се спомнува во Новиот завет (Дела, разни писма на Павле и Првото послание на Петар) како сописател или препишувач на некои од овие дела.