Прејди на содржината

Лукиј Киренеецот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лукиј Киренеецот
Слава 6 мај

Лукиј Киренеецот или Лукиј Киренски (грчки: Λούκιος ὁ Κυρηναῖος) ―, според Дела на апостолите, еден од основачите на христијанската црква во Антиохија, тогаш дел од провинцијата Сирија. Тој е спомнат по име како член на тамошната црква, по извештајот за смртта на кралот Ирод:

Во црквата во Антиохија имаше пророци и учители: Варнава, Симеон наречен Нигер, Лукиј Киренеецот, Манаин (кој бил доведен со Ирод четвртарх) и Саул.

—Дела 13:1, НМВ

Извештајот во Дела 13 вели дека групата пророци и учители се молеле и постеле и биле вдахнати да ги задолжат Варнава и Саул да преземат мисионерски патувања подалеку.

Лукиј е посочен како основач на антиохиската црква со заклучок од претходниот пасус:

Сега оние што беа расеани од прогонството што избувна кога Стефан бил убиен патувал до Феникија, Кипар и Антиохија, ширејќи го зборот само меѓу Евреите. Но, некои од нив, мажи од Кипар и Кирена, отидоа во Антиохија и почнаа да зборуваат и со Грците, кажувајќи им ја добрата вест за Господ Исус.

—Дела 11:19,20 НМВ

Се смета дека бил првиот епископ Киренски.[1]

Има и Лукиј спомнат во Римјаните 16:21. Не постои начин со сигурност да се знае дали се работи за истата личност, но Ориген го идентификува Лукиј во Римјаните со евангелистот Лука (Ком. Рим. 10.39)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Walsh, Michael J., (2007) A New Dictionary of Saints: East and West p. 372

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]