Јован од Патмос

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јован од Патмос
Јован од Патмос, од Алонсо Кано (1640)
теологист, Орел на Патмос[1]
Починал(а) , Патмос (?)
Почитуван(а) во христијанство
Слава 27 декември (католицизам) како Јован Богослов
26 септември (православие) како Јован Богослов

Свети Јован од Патмос (наречен и Јован Откровител, Јован Божествениот) — име дадено на авторот на Книгата на Откровението во Новиот завет. Според текстот на откровението, авторот на книгата е личност по име Јован кој живеел на островот Патмос. Голем број на христијански истражувачи веруваат дека тој таму бил во егзил, односно побегнал најверојатно од Римјаните[2][3].

Во Откровение, Јован пишувал за Седум цркви на Азија. Честопати, Јован од Патмос се поистоветува со Јован Богослов[4] Меѓутоа, многу библисти сега тврдат дека се работи за одделни личности.[5][6], а пораката што ја добил се однесува на божественото откровение или крајот на светот. Дел од денешните христијански деноминации Јован го сметаат за светец.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „?“. Архивирано од изворникот 2007-05-05. Посетено на 15 September 2007.
  2. Souvay, Charles. "Patmos." The Catholic Encyclopedia. Vol. 11. New York: Robert Appleton Company, 1911. 12 Jan. 2009
  3. Phillips, J. B. „Book 27 - Book of Revelation“. 12 January 1962. People, Places, Customs, Concepts, Journeys - the New Testament with integrated notes and maps 1962.
  4. Justin Martyr, Dialogue with Trypho, 81.4
  5. Harris, Stephen L., Understanding the Bible. Palo Alto: Mayfield. 1985. p. 355
  6. Ehrman, Bart D. (2004). The New Testament: A Historical Introduction to the Early Christian Writings. New York: Oxford. стр. 468. ISBN 0-19-515462-2.