Неготино

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Неготино
Неготино
Неготино
Знаме на Неготино
Грб на Неготино
Mестоположба
Mестоположбата на Неготино
Неготино на картата на Македонија

Часовен појас : CET/CEST (UTC+1/2)

Општи податоци
Име: Неготино
Поштенски бр.: 1440
Автомобилска ознака: NE
Портал: http://www.negotino.gov.mk/
Историја
Управа
Држава: Flag of Macedonia.svg Македонија
Регион: Logo of Vardar Region.svg Вардарски регион
Општина: Coat of arms of Negotino Municipality.svg Општина Неготино
Градоначалник: Ванчо Апостолов
Географија
Население
Население: 13.284
Образование:


Неготино е град во Македонија, сместен во средното Повардарие, од двете страни на реката Вардар и зазема значителен простор во Тиквешката Котлина. Климата и почвата се идеални за одгледување на грозје и добивање на вино. Од Скопје Неготино е оддалечено 95 км, а најблизок град е Кавадарци кој е на растојание од 10 км.

Историја и потекло на името Неготино[уреди | уреди извор]

Неготино во почетокот на XX век

Името Неготино е словенизирано име на античката населба Антигонеа која што во 3 век п.н.е. ја формирал македонскиот владетел Антигон Гонат. Денес на територијата на општина Неготино постојат огромен број на археолошки локалитети. Денешниот град Неготино е формиран во доцниот среден век како занаетчиска населба.

Позната градба од отоманскиот период подигната во 1821 година е “Саат кула”, а биле изградени и џамија и безистен. Во својот напис целосно посветен за Тиквеш насловен како „Љубљано-Пеонија“, објавен во „Цариградски Весник“ на 12 февруари 1855 година, македонскиот просветител Јордан Хаџи-Константинов - Џинот запишал дека Неготино (Тиквеш) имa една убава црква и едно мало училиште, две мошеи (џамии), едно медресе, часовник и други старини[1]. Тука се собирал пазар од Велес, Штип, Прилеп, Дојран и Струмица секој четврток, а тука седелe и управни чиновници како ајан, кадија и муфтија[2].

Како ден на Општината се празнува 8 ноември, Ден на ослободувањето на Неготино од фашистичките окупатори во 1944 година. Неготино својот најголем подем го постигнува во втората половина на 20 век кога прераснува во модерна градска населба со развиена инфраструктура.

Население[уреди | уреди извор]

Во Неготино живеат 13 284 жители (според пописот од 2002 година) од кои:

Националност Број
Македонци 12 994
Албанци 1
Турци 46
Роми 74
Власи 11
Срби 117
Бошњаци 1
други 40

Стопанство[уреди | уреди извор]

Земјоделското производство претставува главна стопанска дејност во општина Неготино. Општина Неготино има годишно производство од 20 – 25 милиони килограми грозје. Од индустриските култури застапени се тутунот, афионот, градинарските култури и житариците. Во Неготино е лоцирана и втората по големина винарска визба во Македонија, „Повардарие“. Во поново време се забележува отворањето на приватни винарии и винарски визби како „Бовин“, „Фонко“, „Дудин“ и други кои извезуваат вина и на странските пазари. Во непосредна близина на градот се наоѓа термoцентралата „ТЕЦ Неготино“.

Редовни настани и манифестации[уреди | уреди извор]

Позначајни манифестации кои се одржуваат во Општина Неготино се Фестивалот на виното (14 февруари) кој се одржува по повод верскиот празник Св. Трифун (заштитник на лозарите), Манастирска вечер и Неготинскиот панаѓур (20-23 септември) кој се одржува по повод верскиот празник Мала Богородица.

Личности[уреди | уреди извор]

Збратимени градови[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Хаџи Константинов, Јордан - Џинот. Избрани страници - приредил Блаже Конески - Скопје, Мисла, 1987 год. стр.71
  2. Хаџи Константинов, Јордан - Џинот. Избрани страници - приредил Блаже Конески - Скопје, Мисла, 1987 год. стр.71
  3. „Се збратимија општините Неготино и Минервино ди Лече“. Општина Неготино. http://www.negotino.gov.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=275%3A2012-05-22-07-37-51&catid=18%3A2010-04-19-08-10-31&Itemid=106&lang=mk. 
  4. „Потпишан договор за збратимување помеѓу општина Неготино и општина Наџиката, Унгарија“. Општина Неготино. http://www.negotino.gov.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=464%3A2013-08-23-11-04-43&catid=11%3A2009-07-08-13-19-01&lang=mk. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]