Список на земји според потрошувачката на цигари по глава на жител

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Карта со земјите според бројот на испушени цигари по возрасен годишно

Ова е список на држави по годишна потрошувачка на цигари по глава на жител во 2007 година.

Бројот на пушачи во светот надминува повеќе од 1.1 милијарди луѓе. Додека во развиените земји стапката на пушачи е во стагнација или намалување, во земјите во развој таа се зголемува за 3.4% годишно.[се бара извор]

Список[уреди | уреди извор]

Ранг Земја Број на цигари
по возрасен во 1 година
1  Бугарија 2,924
2  Србија 2,822
3  Грција 2,795
4  Русија 2,786
5  Молдавија 2,479
6  Украина 2,401
7  Словенија 2,369
8  Босна и Херцеговина 2,278
9  Белорусија 2,266
10  Црна Гора 2,157
11  Либан 2,138
12  Чешка 2,125
13  Јужна Кореја 1,958
14  Македонија 1,934
15  Казахстан 1,934
16  Азербејџан 1,877
17  Јапонија 1,841
18  Кувајт 1,812
19  Шпанија 1,757
20  Швајцарија 1,722
21  Кина 1,711
22  Австрија 1,650
23  Тунис 1,628
24  Хрватска 1,621
25  Ерменија 1,620
26  Кипар 1,620
27  Полска 1,586
28  Естонија 1,523
29  Унгарија 1,518
30  Италија 1,475
31  Белгија 1,455
32  Данска 1,413
33  Романија 1,404
34  Словачка 1,403
35  Турција 1,399
36  Малта 1,378
37  Јордан 1,372
38  Куба 1,261
39  Албанија 1,116
40  Португалија 1,114
41  Тринидад и Тобаго 1,106
42  Египет 1,104
43  Индонезија 1,085
44  Таџикистан 1,046
45  Германија 1,045
46  Аргентина 1,042
47  Грузија 1,039
48  Монако 1,038
49  Израел 1,037
50  Австралија 1,034
51  САД 1,028
52  Сирија 1,013
53  Ирска 1,006
54  Виетнам 1,001
55  Киргистан 942
56  Луксембург 928
57  Ирак 864
58  Чиле 860
59  Франција 854
60  Оман 852
61  Филипини 838
62  Либија 818
63  Канада 809
64  Саудиска Арабија 809
65  Литванија 804
66  Холандија 801
67  Маврициус 787
68  Латвија 785
69  Андора 784
70  Алжир 775
71  Уругвај 770
72  Брунеј 751
73  Обединето Кралство 750
74  Шведска 715
75  Финска 671
76  Папуа Нова Гвинеја 670
77  Бахреин 661
78  Иран 657
79  Северна Кореја 650
80  Науру 626
81  Парагвај 619
82  ОАР 583
83  Комори 583
84  Нов Зеланд 579
85  Сејшели 565
86  Тајланд 560
87  Монголија 555
88  Сингапур 547
89  Малезија 539
90  Намибија 534
91  Норвешка 534
92  Фиџи 530
93  Костарика 529
94  Бразил 504
95  Габон 501
96  Мароко 500
97  Венецуела 496
98  Исланд 477
99  Пакистан 468
100  ЈАР 459
101  Камбоџа 452
102  Узбекистан 449
103  Лаос 435
104  Непал 420
105  Ангола 414
106  Колумбија 412
107  Јемен 402
108  Сенегал 398
109  Екваторска Гвинеја 391
110  Никарагва 377
111  Антигва и Барбуда 375
112  Мексико 371
113  Белизе 367
114  Свети Винцент и Гренадините 351
115  Барбадос 344
116  Зелен ’Рт 339
117  Доминика 339
118  Боцвана 336
119  Џибути 309
120  Того 307
121  Свазиленд 303
122  The Bahamas 288
123  Свети Китс и Невис 287
124  Јамајка 283
125  Катар 281
126  Мадагаскар 260
127  Света Луција 249
128  Гватемала 235
129  Доминиканска Република 234
130  Гренада 229
131  Еквадор 227
132  Хондурас 217
133  Ел Салвадор 209
134  Мозамбик 200
135  Панама 197
136  Шри Ланка 195
137  Мјанмар 189
138  Зимбабве 189
139  Боливија 179
140  Сиера Леоне 177
141  Малдиви 170
142  Бангладеш 154
143  Брег на Слоновата Коска 148
144  Кенија 144
145  Бурунди 137
146  Перу 137
147  Туркменистан 135
148  Танзанија 132
149  Мали 127
150  Бутан 120
151  Нигерија 116
152  Либерија 113
153  Буркина Фасо 109
154  Демократска Република Конго 105
155  ЦАР 102
156  Хаити 100
157  Гвинеја-Бисао 97
158  Индија 96
159  Руанда 94
160  Камерун 93
161  Чад 86
162  Мавританија 86
163  Гамбија 85
164  Судан 75
165  Еритреја 74
166  Замбија 74
167  Бенин 71
168  Сао Томе и Принсипе 69
169  Сомалија 67
170  Лесото 62
171  Авганистан 61
172  Суринам 57
173  Нигер 52
174  Гвајана 49
175  Малави 48
176  Тонга 48
177  Гана 44
178  Вануату 43
179  Етиопија 42
180  Самоа 34
181  Тувалу 29
182  Уганда 24
183  Кирибати 22
184  Соломони 18
185  Гвинеја 9


Наводи[уреди | уреди извор]