Зевс: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Нема измена во големината ,  пред 6 години
Одбиени последните 2 промени (од 79.126.244.64) и ја поврати преработката 3431559 на Bjankuloski06
(Одбиени последните 2 промени (од 79.126.244.64) и ја поврати преработката 3431559 на Bjankuloski06)
Крон и Реја се божества на небото и земјата двојници на Уран и Гаја чија моќ тиеја узурпирале а нивната врска претставува возобновување на светиот брак , но според траицијата Крон и Реја се претставувани мошне поразлично од нивните родители Крон во уметноста е претставен како величествен но и тажно божество со срп в раце тој владеел во златното доба меѓу смртниците а откако бил симнат од тронот од неговиот син Ѕевс се повлекол во некое далечно кралство понекогаш нарекувано како Островот на блажените,еден од повеќето хеленски замисли за рајот.Во Рим,Крон бил нарекуван Сатурн.<ref>Дуев.Р ( 2010) Античка Митологија, скрипта за студентите од Институтот за класични студии , Институтoт за филозофија , Институт за историја на уметност</ref>
 
== ЗевсовитеЅевсовите сопруги ==
 
Според [[Хесиод]]во „[[Теогонијата]]“, Зевс се женел седум пати, меѓутоа освен своите сопруги имал и многу љубовници.
 
 
== ЗевсЅевс и Хера ==
 
Унијата на Ѕевс и Хера претставува типичен пример на hieros gamos меѓу небесни от бог и земјена божица ,што на убав начин е опишано кај Хомер во Илијадата.
 
 
== ЗевсовиотЅевсовиот разновиден карактер ==
 
 

Прегледник