Етрурска митологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сцена на вазна. Ахил убива заробен Тројанец, зад кој стои демонот Карун со гломазен чекан во раката.

Етрурската или расната митологија била претставена на тлото кое некогаш било населено со Етрурците (Расени; северен дел на денешна Италија ), народ со непознато потекло, кој се нашол под нејзините рамки, по ширењето на римската држава. Под влијание на голем број историски настани, тоа имало влијание и врз идеолошкиот развој на племињата и народите што го населувале Апенинскиот полуостров, вклучувајќи ги и Латините собрани околу Рим . [1]

Од Етрурија биле позајмени култови на многу римски божества, сакрален календар, свештеничка организација, систем на гатање итн. Затоа, не е чудно што многу божества на „римскиот пантеон“ всушност биле преземени од овој, во секој поглед, далеку понапреден народ. [1]

До денес, за жал, останале многу малку текстови напишани на етрурски јазик. Сè на сè, ова се два пократки, недовршени записи, а единственото нешто е нешто пообемна збирка тестаментални натписи. Самиот по себе, етрурскиот јазик е многу тежок за разбирање. Делата на претходните латински писатели, кои се занимавале со остатоците од етрурската религија, секако би ја олесниле работата на лингвистите во пополнување на многу празнини, но бидејќи ниту тие не се зачувани, целата задача да се разоткрие прашањето, кои биле Етрурците го прави уште покомплицирано.

Она што на некој начин ја прави етрурската религија поспецијална од религиите на другите понапредни народи, е присуството на разни демони, чија улога најверојатно ги придружувала смртниците на нивниот пат кон подземниот свет. Два такви демони - Карун () и Вант () - често може да се видат (иако не секогаш) во парови, како стојат од двете страни на покојникот или личност чиј живот е при крај. На пример, ќе наведеме сцена во која сегашниот херој Ахил е прикажан како жртвува заробен Тројан.

Извори[уреди | уреди извор]

 

  1. 1,0 1,1 Mitologija i religija Etruraca ((српски) — превод Трифуна Голубовића) (2.. изд.). Beograd: Dečja knjiga. 1990. стр. 1–4. Предлошка:COBISS.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)

Литература[уреди | уреди извор]

  • Mitologija i religija Etruraca ((српски) — превод Трифуна Голубовића) (2.. изд.). Beograd: Dečja knjiga. 1990. стр. 1–4. Предлошка:COBISS.CS1-одржување: ref=harv (link) CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)